Канада експулсира китайски дипломат за опит за сплашване на депутат

Канада експулсира китайски дипломат за опит за сплашване на депутат
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    10.05.2023
  • Share:

Канада изгони китайски дипломат, след като доклад на разузнаването го обвини в опит да сплаши канадски депутат, критикуващ отношението на Китай към уйгурското мюсюлманско малцинство.
„Канада реши да обяви г-н Джао Уей за персона нон грата", каза канадският външен министър Мелани Жоли в изявление в понеделник. „Решението беше взето след внимателно разглеждане на всички действащи фактори."
Рядкото решение за отстраняване на акредитиран дипломат идва само дни след като офисът на Джоли привика китайския посланик Конг Пейву, за да изрази разочарованието си от опитите за намеса във вътрешната политика на Канада.
Китайското посолство в Отава заяви, че „категорично осъжда експулсирането, подало е протест пред федералното правителство и решително ще предприеме контрамерки".
По-рано Китай предупреди за отмъщение, ако Канада отстрани един от неговите дипломати, подчертавайки напрегнатите отношения между двете нации. Джоли призна вероятността от наказателни мерки от Пекин, когато се обърна към парламентарна комисия в четвъртък, като направи паралели с начина, по който двама канадци, Майкъл Ковриг и Майкъл Спавор, бяха задържани като наказание за това, че Канада арестува Мън Уанджоу.
Правителството на Джъстин Трюдо е под нарастващ натиск да отговори на Китай след разкритията, че Джао е бил част от предполагаема кампания за заплахи и тормоз на депутата от консерваторите Майкъл Чонг, както и семейството му в Хонконг. Трюдо също разочарова политическите си съперници, като дава привидно противоречиви изявления за това кога и дали близки до него висши служители са били информирани от разузнавателната агенция на страната.
Китай твърди, че никога не се е намесвал във вътрешните работи на Канада и няма интерес да го прави. Генералното консулство на Китай в Торонто заяви, че "докладът за Чонг няма фактическа основа и е напълно безпочвен".
Дипломатическите експулсирания са рядкост в Канада, което подчертава сериозността, с която Отава гледа на ситуацията. Последното експулсиране беше през 2018 г., когато Канада се присъедини към повече от 20 съюзници в отговор на атаката с нервнопаралитичен агент в Обединеното кралство, експулсирайки четирима дипломати.

Станете почитател на Класа