Съавторът на принц Хари, Дж.Р.Мьорингер за намесата на медиите

Съавторът на принц Хари, Дж.Р.Мьорингер за намесата на медиите
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    10.05.2023
  • Share:

Авторът-призрак (съавтор) на принц Хари каза, че се е свързал с него заради „бездушието на папараците и медиите, след като побеснялата тълпа около книгата „Резервен" довела до нахлуване на фотографи и журналисти в личното му пространство".
В материал от първо лице за New Yorker, Дж.Р.Мьорингер, каза, че се е съгласил да напише мемоарите на Хари, защото „просто харесва пича и наскоро е загубил собствената си майка".
„Чудех се дали ще имаме някаква химия. Направихме го и според мен имаше изненадваща причина. Даяна, принцесата на Уелс, беше починала 23 години преди първия ни разговор, а майка ми, Дороти Мьорингер, току-що беше починала и скръбта ни беше също толкова прясна. Мисля, че егоистично приветствах идеята да мога да говоря с някого, експерт, за онова безкрайно чувство на желание да можеш да се обадиш на майка си." пише той.
Писането на книгата отне повече от две години, като Мьорингер и Хари се срещат в Zoom по време на пандемията и си разменят текстови съобщения „денонощно". Когато ограниченията за пътуване отпаднали, Мьорингер отива в къщата за гости в ранчото на Хари и Меган в Монтесито, Калифорния, където „Меган и Арчи ме посещаваха по време на следобедните си разходки. Меган, знаейки, че ми липсва семейството ми, винаги носеше подноси с храна и сладкиши".
Spare се превърна в най-продаваната нехудожествена книга на всички времена. Успехът й също така доведе до трескаво медийно внимание и Мьорингер разказва как папараци и репортери започнаха да се намесват в личния му живот, следвайки го в колата му, появявайки се пред предучилищната градина на сина му и обикаляйки дома му. „Погледнах нагоре и видях лице на жена на моя прозорец. Като в сън се приближих до прозореца и попитах: „Коя си ти?" През стъклото тя прошепна: „Аз съм от Mail on Sunday".
„С вниманието на таблоидите дойдоха грешки и лъжи, където невинни пасажи бяха превърнати в безчинства. Сред тях беше грешен превод, който накара новинарските издания да съобщават, че Хари е описал „монтиране" на жената, с която е загубил девствеността си. Мога да твърдя със стопроцентова увереност, че никой не е „монтиран", бързо или по друг начин, в Spare", пише той.
В статията на New Yorker Мьорингер, който също е работил като съавтор за Андре Агаси и основателя на Nike Фил Найт, включва експлозивни подробности, включително вземането на наркотици от Хари като тийнейджър, сбиване между Хари и брат му, принц Уилям, битки между Меган и принцесата на Уелс за роклите на шаферките и твърдението, че Уилям и Кейт стоят зад избора на Хари за нацистки костюм на костюмирано парти през 2005 г.

Станете почитател на Класа