Путин няма да оцелее загубата на Крим

Путин няма да оцелее загубата на Крим
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    09.05.2023
  • Share:

Владимир Путин няма да оцелее връщането на Крим (под украински контрол). Но работата е там, че украинците дори не трябва да си връщат Крим. Могат просто да го отрежат. Във всеки момент те могат да окажат голям натиск, който руснаците ще почувстват. И това би било много голямо стратегическо предимство за тях.

 

Това заяви пред грузинската служба на Радио „Свободна Европа“ американският социолог, политолог, политикономист и писател от японски произход Франсис Фукуяма. Той е известен най-вече с книгата си „Краят на историята и последният човек“ (1992), която твърди, че в световен мащаб разпространението на либералните демокрации и свободния капиталистически пазар на Запад е знак за крайна точка на социокултурната еволюция на човечеството и вероятно окончателна форма на човешко управление.

Той коментира продължаващата пълномащабна война, започната непредизвикано от Владимир Путин срещу Украйна на 24 февруари 2022 година. Според Франсис Фукуяма основата за мащабен руски провал вече е положена от украинците и тяхната храброст и готовност да се защитават срещу тази агресия. ЗСУ се готвят да освободят украинския полуостров, окупиран незаконно от Руската терористична федерация през 2014 г.

„В момента сме на етап от войната, в който има пауза; руснаците загубиха огромен брой хора, опитвайки се да превземат този малък град, Бахмут, в Донбас. Но всички очакват украинска офанзива и мисля, че това ще бъде критично за начина, по който тази война може да приключи. Защото, ако украинците успеят да освободят тези две области на юг, особено Херсонска и Запорожка, тогава мисля, че ще са в позиция за истински преговори. И можете да видите някакъв вид прекратяване на огъня, примирие, което може да има някакъв шанс да се задържи известно време. В момента мисля, че ако имаш мирни преговори, това би било много лошо за Украйна, защото това наистина би дало на руснаците добър дял от украинска територия. И това не би било добра ситуация“, заяви анализаторът.

„Украинците на практика могат да отрежат Крим, ако освободят цялата Херсонска област. И не е нужно да нахлуват в Крим в този момент, те могат просто да държат всички руски сили там като заложници. Това е голяма слабост за Русия“, каза Фукуяма.

По отношение на Грузия и значението на победата на Украйна за Тбилиси, Фукуяма заяви: „Грузия може да продължи усилията си да стане част от Европа, от ЕС, и дори от НАТО, или да се насочи в руска посока. В Грузия има политически сили, които дърпат и в двете посоки. Но дали страната ще тръгне по единия или другия път зависи от това какво се случи в Украйна. Всеки път, когато Путин е отслабен, всяка страна около Русия има повече свобода на действие. Така че си мисля, че съдбата на Грузия зависи от тази война“.

 
 

Станете почитател на Класа