Мнозинството в делегацията на ЕС на преговори за риболов са лобисти

Мнозинството в делегацията на ЕС на преговори за риболов са лобисти
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    28.04.2023
  • Share:

Повече от половината от делегацията на ЕС в решаващ орган на регулаторите на запасите от риба тон се състои от лобисти на рибната индустрия, успя да разкрие проектът Seascape на Guardian. Европа е обвинявана в „неоколониален" прекомерен улов в Индийския океан.
Цифрите биха могли да хвърлят малко светлина върху това защо ЕС наскоро възрази срещу споразумение между африкански и азиатски крайбрежни нации за ограничаване на вредните устройства за събиране на риба (FAD), които непропорционално събират млада риба тон. FADs са големи плаващи салове, които привличат рибата, като хвърлят сянка, което улеснява корабите да уловят огромен брой риба тон. Те допринасят за прекомерния улов на жълтоперка, защото привличат млади екземпляри, както и застрашени костенурки, акули и бозайници, които се улавят, когато устройствата са обкръжени в мрежи гъргър.
През февруари предложението на Индонезия и 10 други крайбрежни държави в региона – включително Индия, Шри Ланка и Пакистан – за 72-дневна забрана на FADs, използвани от кораби с мрежи гъргър, беше прието от Комисията за риба тон в Индийския океан (IOTC), основен регулаторен орган. С мнозинство от две трети гласовете, мярката беше приветствана от природозащитниците като „огромна победа" за жълтоперката и другия морски живот.
Търговци на дребно, включително Tesco, Co-op и Princes, са отправяли по-рано призиви за строги действия за запазване и възстановяване на индустрията за жълтоперки за 4 милиарда долара, докато тази година Marks & Spencer предупреди служители на ЕС, че FADs са основна причина за свръхулова на жълтопер тон и те осакатяват бъдещи акции. Устройствата, обикновено изработени от пластмаса, също замърсяват океана и малките островни държави, когато се изгубят или изхвърлят.
Но по-рано този месец ЕС, който е най-големият производител на тропическа риба тон в региона, възрази срещу мярката, което на практика го освободи от ограниченията. Критиците описаха хода като „неоколониализъм", посочвайки влиянието на индустриалните лобисти от Франция и Испания в пренебрегването на волята на много крайбрежни нации.
На последната годишна среща на IOTC 40-членната делегация на ЕС беше съставена от най-малко 24 индустриални лобисти, посочени като „съветници", показва анализ на Guardian. На по-малката специална сесия за FAD тази година поне половината от 10-те делегати на ЕС бяха от индустрията за риба тон. Процентът на лобистите в официалната делегация на ЕС нараства от 2015 г., когато жълтоперият тон беше обявен за прекомерен улов от учените на IOTC. Доклад от януари на Bloom, френска неправителствена организация, изчислява, че годишният брой на индустриалните лобисти в делегацията на ЕС се е увеличил повече от два пъти през последните години, нараствайки от средно осем през 2015 г. на 18 през 2021 г.
Служител на Европейската комисия каза в изявление „Представителите на индустрията нямат никаква отговорност за вземане на решения в IOTC, за разлика от служителите на Комисията. Създаването на политики в IOTC разчита на целите на Европейския зелен пакт, опазването на биоразнообразието и устойчивостта на запасите и е по-сложно от броя или вида на делегатите. ЕС внесе най-голям брой предложения през 2022 г., включително за управление на жълтите перки и управление на FAD, а това не е това, което може да очаквате, ако търговските интереси доминират в позицията на ЕС", се казва в изявлението.
Джес Ратъл, ръководител на разследванията във фондация Blue Marine, каза, че действията на ЕС противоречат на ангажиментите, поети в историческия договор за открито море, договорен миналия месец за защита на биоразнообразието. „ЕС напълно изостави това чувство в полза на плячкосването на вече прекомерно уловените запаси в Индийския океан, сигурен в знанието, че след като цялата риба изчезне, неговата силно развита флота може просто да се премести в друг океан, за разлика от многото останали крайбрежни държави, оставащи без нищо."
Повече от две трети от страните приеха забраната. Но Сейшелските острови, които имат 13 притежавани от ЕС кораба за улов на риба тон, плаващи под флага на тяхната държава, също възразиха срещу предложението на FAD, заедно с Коморските острови, Оман, Кения и Филипините.

Станете почитател на Класа