Олимпийски „псевдодоброволци“ планират да осуетят игрите в Париж 2024 г

Олимпийски „псевдодоброволци“ планират да осуетят игрите в Париж 2024 г
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    28.04.2023
  • Share:

Антиолимпийски колектив има за цел да осуети игрите в Париж догодина, като набира фалшиви доброволци. „Saccage 2024", което се превежда като „Унищожение 2024", вече предизвика шум в социалните медии със своя „псевдо-доброволски" план, казвайки, че трябва да им се плаща. „Доброволчеството трябва да е за общото благо, а това не е така за Олимпийските игри – то няма благотворителни цели", каза членът на Saccage 2024 Артър, който отказа да назове фамилията си.
25-годишният активист по опазване на околната среда, който живее в Сен Дени, където ще се организират по-голямата част от Игрите, планира да се оттегли в последния момент или да се опита да попречи на Игрите отвътре, ако бъде избран за доброволец. Той и други критици на Олимпийските игри в Париж казват, че събитието ще се отрази негативно на околната среда и ще облагодетелства големия бизнес и елита, а не местните жители.
Организаторите на Олимпиадата искат да наемат 45 000 доброволци. Те казаха, че доброволчеството – също широко използвано в минали игри – е възможност за участие в Олимпиадата. Крайният срок за кандидатстване е 3 май. От Париж 2024 казаха, че ще отделят време, за да гарантират „искреността" на кандидатите и че доброволците ще преминат проверка на миналото. От кандидатите се изисква да демонстрират своята мотивация и опит, а за някои роли ще има интервюта. Доброволците ще получат униформи, безплатно пътуване и ваучери за храна.
Игрите са след година и няма сигурност, че активистите ще успеят да генерират необходимите бройки, за да осуетят събитието. Планът обаче отразява широко разпространеното недоволство във Франция с огромни протести срещу закона, увеличаващ възрастта за пенсиониране, и хаштагове, свързващи съпротивата срещу реформата и Олимпиадата.
Saccage 2024 не пожела да каже колко са се записали като потенциални разрушители, но каза, че има ръст на интереса, след като президентът Еманюел Макрон прокара пенсионния закон без гласуване в парламента.
Това няма да е първият път, когато Олимпийските игри се използват от активисти за насърчаване на техните каузи, каза Жул Бойкоф, политолог. „Парите, изразходвани за Олимпийските игри, не се изразходват за основни нужди като жилища, образование, здравеопазване и пенсии. Затова игрите са високопоставена цел за гнева на активисти", каза той.

Станете почитател на Класа