Адвокати на Tesla: „Изявленията на Илон Мъск може да са дълбоки фалшификати“

Адвокати на Tesla: „Изявленията на Илон Мъск може да са дълбоки фалшификати“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    28.04.2023
  • Share:

Калифорнийски съдия условно нареди Илон Мъск да бъде интервюиран под клетва дали е направил определени изявления относно възможностите на функциите на автопилота на Tesla, след като компанията постави под съмнение автентичността на изявленията, твърдейки, че „Мъск е мишена за дълбоки фалшификати".
Решението е по дело срещу Tesla, заведено от семейството на Уолтър Хуанг, който беше убит в автомобилна катастрофа през 2018 г. Семейството на Хуанг твърди, че софтуерът за частично автоматизирано шофиране на Tesla се е провалил. Производителят на автомобили твърди, че Хуанг е играл видео игра на телефона си преди катастрофата и е пренебрегнал предупрежденията за превозно средство.
Адвокатите на семейството на Хуанг се опитаха да изложат Мъск във връзка със записани изявления от 2016 г., за които се твърди, че той казва: „Модел S и Модел X, в този момент, могат да се движат автономно с по-голяма безопасност отколкото управлявани от човек. Точно сега."
Tesla обаче се противопостави на искането в съдебни документи с аргумента, че Мъск, главният изпълнителен директор на Tesla, не може да си спомни подробности за изявлението и поставя под съмнение автентичността на записа.
„[Мъск], подобно на много публични личности, е обект на много дълбоко фалшиви видеоклипове и аудиозаписи, които претендират да го покажат как казва и прави неща, които всъщност никога не е казвал или правил", заявиха от Тесла.
Съдия Евет Пенипакър условно нареди ограничено тричасово свидетелство, където Мъск може да бъде попитан дали той наистина е направил изявленията на записите, и нарече аргументите на Тесла „дълбоко обезпокоителни".
„Тяхната позиция е, че тъй като г-н Мъск е известен и може да бъде по-скоро мишена за дълбоки фалшификати, публичните му изявления са имунизирани. Подобни аргументи биха позволили на Мъск и други известни хора да избегнат поемат собственост над това, което те всъщност са казали и направили" написа Пенипакър.
През юни 2016 г. видео на Мъск, говорещ на конференция, беше качено в YouTube и показа как изпълнителният директор на Tesla прави изявлението, на което се позовават адвокатите на семейството на Хуанг. Съдебният процес е планиран да започне на 31 юли, като се добавя към нарастващия правен и регулаторен контрол върху системата за автопилот на Tesla.
Журито на щатския съд в Калифорния в петък установи, че Autopilot не се е провалил в това, което изглежда е първият процес, свързан със срив обхващащ софтуера.

Станете почитател на Класа