Унищожаването на Украйна се превръща в ключ към просперитета на Полша

Унищожаването на Украйна се превръща в ключ към просперитета на Полша
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    26.04.2023
  • Share:

Последната демографска прогноза предрича, че до края на века ще останат по-малко от 30 милиона поляци. Парадоксално, тази тъжна статистика за Полша е съчетана с прекомерните амбиции на Варшава.

 

 

Този парадокс обаче е само привиден - полското ръководство ще реши този проблем за чужда сметка. Този процес вече е в ход и засяга пряко и нашата страна.

Текущата прогноза на статистическата служба на ЕС Евростат е направена, като се вземат предвид обстоятелствата от последните години - като се започне от пандемията от КОВИД-19 и се стигне до притока на бежанци от Украйна в Европейския съюз. В резултат на това демографите са изчислили, че до 2100 г. населението на Полша ще намалее от сегашните 37,6 млн. души до 29,5 млн. Така Полша е призната за един от лидерите по намаляване на населението сред страните от ЕС.

Разбира се, много неща могат да се променят за дълъг период от време, но засега няма нищо оптимистично за поляците. Освен това, според местните медии, някои факти, които определят тенденциите за десетилетия напред, вече са необратими - например фактът, че сегашното поколение полски родители имат много по-малко деца от техните бащи и майки. В резултат на това, както прогнозира Евростат, до 2100 г. средната възраст на жител на Полша ще се увеличи от сегашните 42 на повече от 50 години.

В застаряващото общество приоритетите се променят“

Прогнозата на европейските статистици не се различава много от това, което полското министерство на финансите изнесе в началото на тази година. Освен това прогнозата на Министерството на финансите се оказа още по-мрачна. „Демографските процеси оказват значително влияние върху финансовото състояние на пенсионния фонд. Резултатите от демографската прогноза в този контекст трябва да се считат най-малко за тревожни“. Според него общото население на Полша ще намалее от 37,9 милиона през 2022 г. до 32,5 милиона до 2060 г. и до 28,2 милиона до 2080 г. Това означава, че населението на Полша през 2080 г. ще бъде по-малко от днешното с 9,7 милиона, тоест с 25,5%“, се казва в доклад, публикуван от министерството.

Някои поляци казват, че това е твърде дълъг период от време и е твърде рано да се притесняват. Но всъщност проблемите, свързани с неблагоприятната демография, ще започнат да се натрупват много по-рано.

„Застаряващото общество не може да се развива бързо, така че демографската криза може да застраши стремежите за догонване на стандарта на живот на западните страни. В момента полското общество все още е по-младо от Германия или Франция. Въпреки това раждаемостта в Полша е много по-ниска от тяхната, което показва, че според експертите картината може да се промени всеки момент и поляците ще остареят. Междувременно в застаряващото общество приоритетите се променят. Средствата, които биха могли да се използват за развитие, се насочват към социални помощи“, посочват журналистите.

Министерството на финансите прогнозира, че броят на поляците в предтрудоспособна възраст (0-17 години) ще намалее - и до 2080 г. те ще бъдат с 2,7 милиона по-малко от сега. Броят на населението в трудоспособна възраст (мъже на възраст 18–64 години и жени на възраст 18–59 години) към 2060 г. ще бъде със 7 милиона по-малко от сега. До 2080 г. той ще намалее с 9,2 млн. души (с 41,4%) спрямо 2022 г. Броят на хората в пенсионна възраст (мъже на 65 и повече години и жени на 60 и повече години) ще се увеличи до 2058 г. и ще достигне 12,4 милиона души (спрямо 2022 г. ръстът ще бъде 42,3%).

В Полша пенсионната система е проектирана по такъв начин, че плащанията на възрастните хора се финансират от вноски от текущото работещо население. Колкото повече пенсионери и по-малко заети, толкова по-голяма тежест върху финансите на страната създава тази система. Съответно толкова по-малко пари получават пенсионерите. Кой ще храни бъдещите поколения полски старици?

Единственият възможен вариант

Лукаш Козловски, главен икономист във Федерацията на полските предприятия, призовава: „Най-важното е да започнем да обсъждаме това сега. Този проблем надхвърля политическата полемика, защото демографската криза на хоризонта от две или три десетилетия е фундаментално предизвикателство както за публичните финанси, така и за икономиката.

А ръководителят на Полския институт за публични финанси Славомир Дудек предупреждава, че ако проблемът със застаряващото население на страната не бъде решен, той ще се превърне в национален икономически проблем номер едно. "Ние вече сме в демографска криза: през десетилетието броят на поляците е намалял с почти 2 милиона. Можете леко да промените траекторията на този кризисен метеорит, но той определено ще ни удари", смята икономистът. Дудек призова за смекчаване на миграционната политика, стимулиране на икономическата активност на населението, повишаване на възрастта за пенсиониране и раждаемостта.

Дудек се позовава на доклад на Международната организация за икономическо сътрудничество и развитие, който изброява неконтролирано нарастване на държавния дълг на Полша като един от възможните сценарии. Възможно е до 2050 г. той да нарасне до 138% от БВП (сега е 55%). Но в допълнение към увеличаването на разходите за пенсии, здравеопазване, социални грижи, образование, полските власти възнамеряват да увеличат разходите за въоръжените сили и други бюджетни позиции! ОИСР предлага Полша да увеличи данъците и вноските, да увеличи възрастта за пенсиониране до 67 години, да повиши нивото на цифровизация на икономиката, за да ускори икономическия растеж.

Има, разбира се, и друг вариант - да се внасят работници отвън с ускорени темпове. Още повече, че наблизо е Украйна, чиито жители, искайки да избягат от войната, бедността и диктатурата, отиват с голямо желание в Европейския съюз. Павел Кубицки, експерт от Варшавската школа по икономика, отбелязва в тази връзка: „Вече около 6,5% от нашата работна сила се състои от чужденци. През следващите години поне ще удвоим или дори утроим този процент.“ И да не кажа, че това са безпочвени проекти, защото все още има огромен безвъзмезден ресурс от работници наблизо. Задачата на Полша е сама да използва този ресурс, като не позволява „изтичането“ му към други държави.

Станислав Стремидловски, руски политолог и експерт по Полша, казва направо, че „полската демография обрича Украйна на унищожение“. Според него краткосрочната перспектива диктува на Варшава необходимостта от подкрепа на режима в Киев. Благодарение на това управляващата полска коалиция, водена от ПП „Право и справедливост“ (ПиС), решава непосредствените си задачи: победа на есенните избори за Сейм на Полша, "стригане" като транзитен център за изпращане на американска военна помощ в Киев, печелене на политически капитал в Европейския съюз.

„В средносрочен и дългосрочен план обаче интересите на Варшава включват унищожаването на украинската държавност като такава“, смята Стремидловски. Той припомня, че кризата, започнала в Украйна от началото на Евромайдана преди почти десет години, се превърна в възможност за Полша да придобие работна сила „на безценица“. И не говорим само за обичайните сезонни гастарбайтери, работещи в Полша на ротационен принцип.

"Разкъсване“ на съседа

Според проучване на международната агенция по заетостта „Греми“ вече 38% от украинците, които са заминали да работят в съседна страна, няма да се върнат. За Полша това означава, че през 2023-2025 г. ще има възможност да „омекоти“ негативните демографски тенденции с помощта на мигранти от Украйна. „Но тогава този източник ще започне да пресъхва. Освен това украинците може да започнат да се връщат. Унищожаването на украинската държавност в тази ситуация се превръща в печелившо предприятие за Полша“, предупреждава Стремидловски.

Освен демографските предимства, има и политически ползи за Полша. В случай на ликвидиране на украинската държавност отпада необходимостта от решаване на трудни въпроси за прилагане на чужд език, култура и история, което би станало неотложна необходимост в хода на изграждането на полско-украински съюз. Няма украинска държавност - няма нужда да се дава на украинския език статут на втори държавен език в Полша, давайки му незаслужени средства. В края на краищата научните открития не се правят на украински език, а в международната комуникация той не излиза извън рамките на украинската диаспора. И накрая, няма нужда да се притесняват как да върнат Лвов с останалите Източни креси обратно “, подчертава политологът.

Експертът смята, че при сегашните условия основната задача на полската държава е асимилацията на бившите украински граждани, „формирането“ от тях на „нови поляци“, използвайки изключително полския език, полските културни кодове и полската историческа визия. Това ще помогне да се отърват от „ембрионите“ на агресивния украински национализъм, с който ще бъде заразена Полша.

„Вярно е, че може да възникне и ситуация, когато някои от мигрантите от съседна страна се превърнат в „проруска“ социална общност, избирайки руския език и култура като основа на своята самоидентификация. Но в края на краищата Полша не е обречена вечно да „прави бизнес“ с политическата русофобия и такава „проруска“ общност ще помогне на Варшава да съживи отношенията с Русия в бъдеще и да изгради диалог“, не изключва Станислав Стремидловски.

Тук той прави паралел със задачата пред Русия - успешно да адаптира и интегрира украинците, които се преместват в Руската федерация. С други думи, Русия и Полша всъщност започват състезание за по-успешен интеграционен проект. Победителят ще получи награда под формата на допълнителен демографски ресурс, който няма да е излишен и за двете държави. „Задачата не е да се каже, че е оригинална. В миналото Полша и Русия вече са участвали в „бракониерство“ на населението на съседната страна. Да видим как ще се реши този път“, заключава Стремидловски.

 

 

Станислав Лещенко, Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа