За течовете от Пентагона: тази система излага животи на риск

За течовете от Пентагона: тази система излага животи на риск
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    16.04.2023
  • Share:

Редакционна, в. Гардиън
Винаги трябва да има място за необходимото сигнализиране от вътрешни източници. Този вестник винаги ще отстоява отговорно този принцип. И все пак течовете също са сериозни въпроси, които предизвикват една държава. В особено сериозен случай или в особено сериозен момент, като например по време на война, едно изтичане може да помогне на врага, да ужаси съюзниците, да отслаби морала, потенциално да промени военния баланс и да изложи животи на риск.
Изтичането на строго секретни документи на американското разузнаване, покриващи плановете за подпомагане на войната на Украйна срещу Русия, е безспорно сериозно както по съдържание, така и по контекст. В Украйна НАТО е в разгара на най-сериозния си конфликт от поколение насам. Присъщата сериозност на изтичането на информация се засилва от други фактори, включително подробностите и цифрите, които съдържа, обхватът на онлайн разпространението на тайните, включително до потенциални врагове, продължителността на времето, през което са били достъпни, и вероятността материалът да стане част на кампания за дезинформация.
Този случай има специфични характеристики, които го отличават от известните изтичания в по-ранни времена. Все още няма предположения, че течовете са дело на чуждестранни шпиони. Нито пък изглеждат като дело на информатор, който се стреми да разкрие скандал, както се случи в случая с документите на Пентагона по време на войната във Виетнам или в разкритията на Едуард Сноудън за американските програми за наблюдение. Няма солидни доказателства, че разпространителят е вярвал, както се случи по време на WikiLeaks, че материалът трябва да бъде публично достояние за свобода на информацията.
Вместо това, доказателствата сочат в разпознаваемо по-съвременна и смущаваща посока. Изтичането на информация е направено в социалната мрежа Discord от млад служител във въздушната национална гвардия на Масачузетс. В историите на шпионажа, както и на скорошните масови стрелби, има примери за сравнително анонимни млади мъже, предизвикващи големи инциденти, отчасти за да повишат самочувствието си. Джак Тейшейра, който беше арестуван и обвинен в Бостън тази седмица, е на 21 години и се интересува от оръжия, игри и расистки меми. Предполага се, че той е публикувал документите от Пентагона, за да покаже самочувствието си и да впечатли другите в чат групата за онлайн игри, в която той бе водеща фигура. Веднага възникват два големи въпроса за обществената политика. Единият е как някой като Тейшейра, на ниско ниво в хранителната верига на разузнаването, може да се докопа до такъв материал. Част от отговора е неуправляемият обем материали, съхранявани от правителството на САЩ. В продължение на десетилетия имаше твърдения, че разузнавателните агенции са твърде раздути, бавни и сложни, за да бъдат ясни, включително на себе си, какво трябва да е тайно и кой трябва да има достъп до него. Дигиталната революция направи този процес още по-планински. Но, както предполагат събитията от WikiLeaks до тези изтичания на информация от Пентагона, правителствените системи не са подходящи за целта.
Другият въпрос е размерът на щетите. Най-важният аспект от европейска гледна точка са документираните съмнения относно способността на Украйна да се защити от руските въздушни сили. Тази информация никога не трябваше да се вижда публично по този начин. Това може да предполага, че ниските запаси от оръжия на Украйна означават, че очакваната й пролетна офанзива ще бъде трудно осъществима, оставяйки Киев силно уязвим за руските контраатаки. Това може да означава по-малко решителна офанзива и вместо това продължителен конфликт с по-ниска интензивност. Ако това е резултатът, тогава тези изтичания също са променили хода на историята.

Станете почитател на Класа