Съдбата на американско лекарство за аборт виси на косъм

Съдбата на американско лекарство за аборт виси на косъм
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    13.04.2023
  • Share:

Разрешението на FDA за ключово лекарство за аборт може да бъде анулирано след петък, освен ако апелативен съд не се произнесе по искане на администрацията на Байдън да блокира решението от миналата седмица, спиращо одобрението на лекарството. Решението, издадено от федерален съдия в Тексас, се прилага в цялата страна. Лекарството мифепристон се използва при повече от половината от всички аборти в САЩ, както и за лечение на спонтанен аборт и други медицински грижи.
Написвайки, че „ако влезе в сила решението ще нанесе сериозна вреда на жените, медицинската система и обществеността", Министерството на правосъдието в понеделник поиска от петия окръжен апелативен съд на САЩ временно да блокира решението на съдия Матю Качмарик, докато тече процесът на обжалване.
Въпросът може в крайна сметка да попадне в ръцете на Върховния съд на САЩ и неговото консервативно мнозинство, което премахна правата на аборт миналата година, като отмени Роу срещу Уейд.
Качмарик отложи решението си за седем дни, за да даде време на администрацията на Байдън да обжалва. Малко след решението от Тексас, назначеният от Обама окръжен съдия във Вашингтон Томас Райс издаде противоречиво решение, което нарежда на FDA да запази лекарството на разположение в 17 щата.
Дуелиращите се мнения подготвят сцената за евентуална намеса на Върховния съд. „От една страна, имате решение, което гласи да не се отклоните от експертизата на FDA и да запазите статуквото, докато друга страна казва да отхвърлите FDA с боклучава наука. Когато имате различни решения от различни федерални съдилища, е по-вероятно върховният съд на САЩ да се намеси", казва Дейвид С. Коен, професор по право в университета Drexel, който се фокусира върху репродуктивните права.
Базираният в Ню Орлиънс апелативен съд е един от най-консервативните в САЩ. Назначените от републиканците съставляват три четвърти от неговия състав, като шестима съдии са номинирани от бившия президент Доналд Тръмп. Съдът рутинно се е произнасял срещу администрацията на Байдън и от името на законите за абортите в Тексас. Ако апелативният съд откаже да спре решението на Качмарик, тогава администрацията на Байдън вероятно ще обжалва пред Върховния съд.
В своето решение Качмарик повтори аргументите на групите против абортите, които заведоха делото, че FDA пренебрегва науката, че лекарството причинява вреда, въпреки многократните проучвания, които го намират за изключително безопасно. Правни експерти казват, че решението - първият път, когато съдебната система се намесва, за да отмени одобрението на FDA за лекарство - може да създаде прецедент, който да хвърли в хаос цялата система за одобрение на лекарства.
Повече от 250 фармацевтични и биомедицински компании категорично осъдиха решението на Качмарик в отворено писмо и предупредиха, че то може да попречи на процеса на одобрение на FDA, както и на цялата здравна система на САЩ.
„Ако съдилищата могат да отменят одобренията за лекарства, без да вземат предвид науката и доказателствата или сложността, необходима за пълна проверка на безопасността и ефикасността на новите лекарства, всяко лекарство е изложено на риск", предупредиха те.
Правни експерти твърдят, че FDA не трябва да прилага решението на Качмарик, дори ако то влезе в сила. Решението не принуждава официално FDA да конфискува хапчетата и да ги извади от пазара, казва Коен, и оставя отворена вратата за администрацията на Байдън да приложи това, което се нарича „дискреция за прилагане", което би довело до издаване на насоки, защитаващи разпространението на мифепристон.

Станете почитател на Класа