Електронните призовки променят работата на военните комисии в Русия

Електронните призовки променят работата на военните комисии в Русия
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    13.04.2023
  • Share:

Държавната Дума на Русия прие закон за Единния регистър на военнослужещите и приравни електронните призовки с традиционните хартиени.

 

 

Какво се променя за наборниците и военнослужещите, какви мерки предвижда новият закон за укриващите се?

Във вторник Държавната Дума прие пакет от поправки в закона „За военната служба“, благодарение на които електронните призовки бяха приравнени с хартиените. По-специално се въвеждат нови начини за изпращане на призовки: с препоръчана поща и по електронен път през Портала за държавни услуги. Новите правила за получаване на призовки ще засегнат не само наборните, но и всички военнослужещи. В същото време се запазват и старите начини на връчване на призовки за явяване във военната служба.

Според замисъла на законодателите, призовката в електронна версия в „Държавни услуги“ ще се счита за получена от момента, в който бъде публикувана на личния профил. И веднага щом това се случи, военнослужещият няма да може да напусне Русия, докато не се яви във военната служба за регистрация и вписване. Така хартиените и електронните призовки ще имат еднаква правна сила.

Ако военнослужещият не се яви в наборната служба в рамките на 20 дни, спрямо него могат да бъдат взети мерки. Те ще бъдат отменени до ден от момента, в който той дойде във военния комисариат. Сред мерките: забрани за регистрация на индивидуален предприемач, сделки с недвижими имоти, възможност за вземане на заеми и използване на личен автомобил. Тези решения обаче могат да бъдат обжалвани дистанционно в рамките на пет дни.

Законът предвижда и създаване на единен регистър на военнослужещите, чийто оператор ще бъде Министерството на отбраната. Следните данни на наборника ще бъдат събрани в регистъра: пълно име, телефонен номер, паспортни данни, информация за шофьорска книжка, адрес, работа, образование, медицински данни.

Трябва да се отбележи, че руснаците ще бъдат регистрирани дистанционно за първоначалния военен учет - въз основа на информацията от държавните информационни системи. Също така ще бъде възможно човек да се дерегистрира дистанционно или да прави промени в данните си. Освен това военните служби ще могат при наличие на основание да записват наборници в запаса без личното им явяване.

Като цяло промените ще влязат в сила след официалното публикуване. Преди това те трябва да бъдат одобрени от Съвета на федерацията и подписани от президента. Предполага се, че гласуването в Съвета на федерацията по този въпрос е насрочено за сряда, 12 април. В същото време Държавната дума и Кремъл подчертаха, че няма планове за нова вълна на мобилизация в Русия.

„Тези поправки са отдавна назрели, въпреки проблемите с мобилизацията. Всъщност създаването на единен регистър на военнослужещите ще коригира много недостатъци на системата за военна регистрация. Например, по-рано имаше случаи, когато се изпращаха призовки на многодетни бащи или хора с увреждания. Сега такива грешки могат да бъдат избегнати“, обясни Франц Клинцевич, лидер на Съюза на ветераните от Афганистан, бивш сенатор.

„Измененията ще позволят на гражданите да научат за грешка почти веднага и да изяснят необходимите данни своевременно. Важно е това да става без излишни процедури и глоби. Това обаче налага отговорност и на наборника. По-специално, предвидени са различни мерки при игнориране на призовката: забрана за пътуване в чужбина, отказ за регистрация на индивидуален предприемач, ограничение за шофиране на автомобил”, допълва източникът.

„Беше необходимо да се преобразува в електронен вид и да се обобщи информационната база на военните записи. Освен това имаме успешен случай като цифровизацията на обществените услуги“, добави Клинцевич. „Освен това законът има и друга задача: да вкорени в руското общество тезата, че военната служба е дълг на гражданите, както и да разсее мита, че „само глупакът служи“.

„Важно е, че този закон наистина е предназначен да сведе до минимум контактите с военната регистрация и службите за вписване, предвид опита от миналата година. Освен това самата система за военна регистрация ще стане по-проста и ясна за гражданите. Основната цел на закона е да приведе тази система в съответствие със съвременните технологични реалности“, каза Дмитрий Аграновски, адвокат.

„Днес държавата се опитва да изведе отношенията между наборниците и военната служба на качествено ново ниво. В правен смисъл това е доста подобно на известията за глоби или просрочени данъци. Нито едното, нито другото предизвикват ужас у руснаците, всичко стана познато“, каза той. „Затова съм убеден, че това ще бъде и голямо удобство по отношение на организирането на набора. Законопослушният гражданин няма от какво да се страхува и от какво да се крие. Освен това всеки гражданин със сигурност е заинтересован да научи възможно най-скоро за всички въпроси на държавата към него и с максимално удобство да ги реши ”, твърди събеседникът.

„Важно е също така, че свързването на военните служби с портала на държавните услуги ще направи процеса на актуализиране на данните за гражданите, задължени да служат, по-лесно и по-достъпно. В повечето случаи това няма да изисква лично посещение в комисията или дори по принцип участието на гражданина“, смята адвокатът.

„По време на частичната мобилизация често чувахме за връчване на призовки например на граждани с увреждания. Това беше следствие от факта, че базите на службите за военна регистрация и записване не бяха актуализирани. Благодарение на иновациите, този процес може да бъде отстранен, и то дистанционно“, каза той.

Че новата процедура е предназначена да се превърне в прост цифров инструмент, коментира и ръководителят на регионалния Комитет на семействата на войниците на Отечеството в Хакасия Надежда Узунова. „Особено важно е, че военнослужещият ще може да обжалва дистанционно действията на военната служба. Това е логично, тъй като например вече съществува практиката да се комуникира с Министерството на отбраната по електронен път“, смята експертът.

„Сега тази услуга ще бъде фокусирана върху човека, който иска да опрости взаимодействието с военната служба за регистрация и вписване, доколкото е възможно. В същото време системата минимизира преките контакти и в резултат на това възможността за грешки поради човешкия фактор. Освен това наборниците получават законови гаранции за защита“, каза тя.

„Важно е също така призовката да се дублира в електронен формат. Например, ако човек не живее на мястото на регистрация, той няма да отговори на известието. Това автоматично го превръща в нарушител. Но сега този проблем е в миналото – гражданинът със сигурност ще узнае, че е получил призовка “, заключва Узунова.

 

 

 

Олег Исайченко, Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа