Руските власти проучват проект на програма за Луната

Руските власти проучват проект на програма за Луната
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    13.04.2023
  • Share:

Проектът на руската програма за Луната в момента се разглежда от федералните изпълнителни органи, каза в интервю за ТАСС изпълнителният директор на Роскосмос Юрий Борисов.
„За извеждането на космонавт на повърхността на Луната е необходимо да има програма за изграждане на космически ракетен комплекс от свръхтежък клас. В момента се разработва проект на такава програма, като разработването и одобрението на програмата за Луната се съгласува с федералните органи на изпълнителната власт", каза Борисов.
Според главния изпълнителен директор на Роскосмос основните насоки за програмата за полети с екипаж са изследването на бъдещата орбитална станция на Русия – РОС - и подготовката за мисия до Луната.
„Роскосмос разработва предварителен дизайн на нова руска орбитална станция, включително нейната форма и целева орбита. Голяма група мозъчни тръстове – от специализирани университети до Руската академия на науките –участват в дискусиите за това каква трябва да бъде РОС", каза той.
През април 2021 г. Юрий Борисов, тогава вицепремиер на Русия, каза, че състоянието на МКС оставя много да се желае, така че Русия може да се съсредоточи върху създаването на своя собствена орбитална станция. В момента се извършва проучване на идейния й проект. През октомври 2022 г. вицепремиерът и министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров каза пред медиите, че предварителните разходи за изграждането на руския орбитален аванпост на бъдещето вече са известни.
Заместник-главният конструктор на ракетно-космическата корпорация "Енергия" (дъщерно дружество на Роскосмос) Владимир Кожевников, назначен за главен конструктор на бъдещата орбитална станция, каза пред ТАСС през февруари, че изстрелването на първия изследователски и енергоснабдителен модул е планирано за края на 2027 г., а този на модулите възел, шлюз, база и целеви модули за 2028-2030 г.

Станете почитател на Класа