Климатичните модели предупреждават за възможен „супер Ел Ниньо“

Климатичните модели предупреждават за възможен „супер Ел Ниньо“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    13.04.2023
  • Share:

Климатичните модели по целия свят продължават да предупреждават за потенциално развитие на Ел Ниньо по-късно тази година – модел на затопляне на океана в Тихия океан, който може да увеличи риска от катастрофални метеорологични събития по целия свят. Някои модели издигат възможността по-късно тази година за екстремен или „супер Ел Ниньо", който се характеризира с много високи температури в централния район на Тихия океан около екватора.
Последният екстремен Ел Ниньо през 2016 г. помогна за издигането на глобалните температури до най-високите в историята, подкрепени от причиненото от човека глобално нагряване, което предизвика наводнения, суши и епидемии от болести.
Всичките седем модела – включително тези от метеорологичните агенции в Обединеното кралство, Япония и САЩ – показват, че температурите на морската повърхност ще преминат прага на Ел Ниньо до август. Но учените по климата предупредиха, че прогнозите са много по-малко надеждни през есента в южното полукълбо и перспективите трябва да се „разглеждат с известна предпазливост".
Характеристика на Ел Ниньо е повишаването на температурите на морската повърхност с най-малко 0,8C над дългосрочната средна стойност в регион на централната екваториална част на Тихия океан. Екстремният Ел Ниньо включва температури в този регион с 2C над средните.
Д-р Майк Макфадън, старши научен сътрудник в Националната администрация за океаните и атмосферата на САЩ, каза, че в миналото Ел Ниньо е имало тенденция да се появява на всеки четири години. „Чакаме още една. Въпреки това, мащабът на прогнозирания Ел Ниньо показва много голям спред, от блокбастър до слаб", каза той. Той каза, че големите Ел Ниньо се появяват на всеки 10 до 15 години и затова би било „много необичайно" да видим такъв толкова скоро след последния голям през 2015 г. и 16 г. „Наистина големите отекват по цялата планета с екстремни суши, наводнения, горещи вълни и бури. Трябва да бъдем бдителни и подготвени във всеки случай."
Проучванията показват, че с продължаването на глобалното нагряване шансовете светът да претърпи екстремни явления Ел Ниньо също нарастват. В Австралия Ел Ниньо увеличава риска от суши, горещи вълни и горски пожари в източната част на страната, а за Големия бариерен риф повишава перспективите за масово избелване на корали.

Станете почитател на Класа