Турция изисква от Швеция борба с тероризма за да бъде приета в НАТО

Турция изисква от Швеция борба с тероризма за да бъде приета в НАТО
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    06.04.2023
  • Share:

Сътрудничеството с Турция в борбата с тероризма е ключово условие за одобрението на Анкара на кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, каза турският външен министър Мевлют Чавушоглу във вторник след среща с шведския си колега Тобиас Билстрьом в кулоарите на министерската среща на НАТО в Брюксел.
„Потвърдихме очакванията си за присъединяването на Швеция към НАТО към министъра на външните работи Тобиас Билстрьом. Ефективното сътрудничество срещу тероризма е задължително", написа той в профила си в Туитър.
Швеция и Финландия кандидатстваха за членство в НАТО през май 2022 г., но кандидатурите им бяха блокирани от Турция, която поиска скандинавските страни да обявят кюрдските организации за терористични, както и да екстрадират лицата, обвинени в тероризъм или участвали в опита за преврат в Турция през 2016 г. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган проведе разговори с финландския си колега Саули Ниинисто, с тогавашния шведски министър-председател Магдалена Андресон и с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Мадрид на 28 юни 2022 г. преди срещата на върха на НАТО. Разговорите дадоха пътна карта за присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО. На 31 март турският парламент ратифицира протокол за присъединяване на Финландия към алианса, който влезе в сила на 1 април.
Голям скандал избухна между Турция и Швеция в началото на 2023 г., след като екземпляр от Корана беше изгорен пред турското посолство в Стокхолм. Тогава Ердоган каза, че след подобни антитурски действия Стокхолм едва ли може да разчита на подкрепата на Анкара за кандидатурата си за НАТО.

Станете почитател на Класа