Политическите последствия от терористичния атентат срещу Владлен Татарский

Политическите последствия от терористичния атентат срещу Владлен Татарский
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    05.04.2023
  • Share:

Значимите терористични атаки винаги променят политическия пейзаж по най-радикален начин. Експлозията в Санкт Петербург, която рани повече от три дузини души и уби военния кореспондент Владлен Татарский, ще бъде много силно потвърждение на това правило.

 

 

Извадка от официалното изявление на Националния комитет за борба с тероризма: „Установено е, че... терористичният акт срещу известния журналист Владлен Татарски е планиран от украинските специални служби с участието на агенти измежду сътрудници на с така наречената Фондация за борба с корупцията на Навални".

Само 29 думи - но колко много ще променят страната, която вече се промени толкова много от миналия февруари. До вечерта на 2 април 2023 г. руската държава имаше два отделни врага: режимът на Зеленски в Киев и „така наречената Фондация за борба с корупцията на Навални“ (екстремистка организация, забранена в Руската федерация, призната за чуждестранен агент) . Сега тези два врага са се слели в едно цяло, превърнато в двуглава хидра.

И както подобава на хидра (ако някой е забравил гръцката митология, това е водна многоглава змия), този враг не се „бие с отворен визьор“, а удря хитро и след това се опитва да се „скрие във високи трева”.

От гледна точка на държавата методите за справяне с такъв враг могат да се основават само на пълната липса на каквито и да било чувства. Всъщност този принцип - пълната липса на сантименти - беше провъзгласен от Кремъл веднага след началото на СВО.

Още веднъж ще цитирам изказването на Владимир Путин от 16 март 2022 г.: „Колективният Запад се опитва да разцепи нашето общество, спекулирайки с военните загуби, със социално-икономическите последици от санкциите, да провокира гражданска конфронтация в Русия и, използвайки петата си колона, се стреми да постигне целта си. И има само една цел, вече говорих за това, унищожаването на Русия".

Но всеки народ, и още повече руският народ, винаги ще може да разграничи истинските патриоти от изметта и предателите и просто да ги изплюе като мушицата, която случайно е влетяла в устата им, ще ги изплюе на панела.

Убеден съм, че такова естествено и необходимо самопречистване на обществото само ще укрепи страната ни, нашата солидарност, сплотеност и готовност да отговорим на всякакви предизвикателства.“

Всички принципни моменти - за "мръсниците и предателите", за "петата колона", за "мушиците", които скоро ще бъдат "изплюти", бяха посочени още тогава. Но действието, както знаете, е равно на реакция.

До този момент руските власти не са имали причина и нужда да прибягват до много драстични мерки, за които намекна (или дори каза открито) президентът на Руската федерация. Сега има такава причина.

Изявлението на Националния комитет за борба с тероризма използва доста предпазливи формулировки. Не поставя знак за равенство между целия „т.нар. фонд Навални“ и „агенцията на специалните служби на Украйна“. Но политически ли е този нюанс или вече е чисто езиков?

Инстинктите ми подсказват, че с течение на времето ще говорим все повече и повече за езикови подробности, които нямат приложно политическо значение.

Ще се опитам да бъда по-малко неясен. Изясняването на отношенията със специалните служби и армията на Украйна, Русия провежда главно на полетата на СВО.

Но далеч не всички хора, които са формирали гръбнака или просто са били поддръжници на „така наречения фонд Навални“, сега са там, където е самият Навални (в местата за задържане), или където неговите ключови подчинени Леонид Волков (признат за чуждестранен агент) или Мария Певчих (в изгнание). Доста хора, които са били свързани с „така наречената фондация Навални“, все още живеят в Русия.

След публикуването на изявлението на НАК на 3 април 2023 г. всички тези хора се превърнаха в потенциално подозрителни лица в очите на властите – подозрителни вече не само по отношение на потенциални антидържавни дейности, но и по отношение на терористични дейности. И това са съвсем различни пайове.

Вземете, например, същата Дария Трепова. Мрежов псевдоним - Тиквоч. Снимки в социалните мрежи във фриволни тоалети и пози. „Богат житейски опит“ под формата на работа като продавач в модни шоуруми. И изведнъж такъв откровено несериозен персонаж става извършител (волно или неволно - друг въпрос) на ужасен терористичен акт.

Ако сега изглежда така лицето на съвременния тероризъм, тогава кой от хората, свързани в миналото с „така наречения Антикорупционен фонд на Навални“, може да бъде извън подозрение? Отговорът се налага от само себе си.

Но втвърдяването на позицията на държавата по отношение на „изродите и предателите“, „петата колона“ (напомням, че всичко това са думи на Путин) в никакъв случай не може да се счита за единствената важна последица от петербургската терористична атака.

Също толкова важна и значима последица е затягането на настроенията в самото руско общество. Терористична атака в оживено кафене, в обществено пространство, в което можеха (и бяха) да присъстват деца, е пресичане на границата, нарушение на всички възможни табута. А действието, както вече напомних веднъж в този текст, винаги е равно на реакцията.

Отново, не искам да дешифрирам подробно какво ще означава това от практическа гледна точка. Ще се огранича с едно изявление: денят на терористичната атака в Санкт Петербург на 2 април вече се превърна в един от най-важните етапи в съвременната руска история. На крайъгълен камък с огромен кървав знак минус.

 

 

Михаил Ростовский, Превод: СМ, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа