Летище Жешов и пристанище Гдиня: Посочиха целите за руския ядрен удар срещу Полша

Летище Жешов и пристанище Гдиня: Посочиха целите за руския ядрен удар срещу Полша
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    29.03.2023
  • Share:

Целите на руските тактически ядрени оръжия, които ще бъдат разположени в Беларус това лято, могат да бъдат полски обекти.

Това заяви военният експерт, ръководител на Центъра за изучаване на военните и политически конфликти Андрей Клинцевич.

 


Летище Жешов и пристанище Гдиня: Посочиха целите за руския ядрен удар срещу Полша

 

Той поясни, че американците постоянно разполагат свои тактически ядрени ракети до границите на Русия, за да нанесат масиран удар.

„Следователно сме принудени да реагираме на това и да разположим наши тактически ядрени оръжия по-близо до границите на Европа“, каза Клинцевич в интервю за „Московский комсомолец“.

Според него това «се прави, за да се ускори реакцията и да се намали времето за полет».

„Чисто хипотетично си представете, че сега трябва да нанесем удари с тактически ядрени оръжия по някои ключови възли в Европа. Например по полското летище Жешов, което е център за доставка на оръжия за Украйна. Един удар там и цялата им логистика изчезва. Ние наистина не се нуждаем от Беларус за целта.

Ние можем да изстреляме крилата ракета както от територията на Русия, така и от въздушното пространство на Беларус от стратегическите ни ракетоносци Ту-160 или Ту-95. Тя ще преодолее системата за противовъздушна отбрана, ще долети и ще удари. Или «Кинжал», които имат огромен обсег, те също могат да направят това.

Но наличието на тези оръжия в Беларус също ще увеличи мащаба и ще намали времето за удар на ядрените оръжия до целта“, отбеляза анализаторът.

Освен това експертът посочи и други потенциални цели в Полша.

„Чисто теоретично, удар с тактическо ядрено оръжие може да бъде нанесен срещу някои много укрепени или масивни военни или инфраструктурни обекти.

Тактическите ядрени оръжия се използват, когато е необходимо да се нанесат максимални щети на инфраструктурата, например да се унищожи пистата, някои командни щабове дълбоко под земята, много големи концентрации на войски.

Например полското пристанище в Гдиня, където на кадрите виждаме хиляди броя американско оборудване. Такива големи обекти могат да бъдат само напълно вероятни точки за удар“, обобщи Клинцевич.

 

 

К.К

Станете почитател на Класа