„Докато Украйна тлее“: В ЕС установиха дългосрочен разрушителен проблем

„Докато Украйна тлее“: В ЕС установиха дългосрочен разрушителен проблем
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    29.03.2023
  • Share:

WP: Европа забрави собствената си отбранителна промишленост, правейки всичко за подкрепа на Киев

 


„Докато Украйна тлее“: В ЕС установиха дългосрочен разрушителен проблем

 

Европейските държави активно подкрепят Украйна във военно отношение, но собственият им отбранителен комплекс е в плачевно състояние, пише Washington Post.

„Европа остави без внимание опустошителния, дългосрочен проблем на отбранителната си промишленост в повечето страни от съюза, който атрофира след разпадането на Съветския съюз преди повече от 30 години и остава в латентно състояние и до днес“, отбелязва авторът.

Статията също така подчертава, че според годишния доклад на НАТО, публикуван тези дни, увеличаването на военния потенциал на САЩ и техните съюзници е „много бавно“. Например нито една от най-големите икономики на блока не е постигнала поставената преди девет години от алианса цел за отделяне на определена сума за отбрана.

Наблюдателят счита, че някои решения на западните лидери, като изпращането на танкове или съгласуването на нов пакет от военна помощ за Киев от 2,2 милиарда долара, отговарят на „неотложната нужда“, но процесът е твърде бавен и неактивен. Освен това, допълва авторът, Европа е прекалено зависима от „мускулите на Съединените щати“.

На фона на руската специална военна операция в Украйна, САЩ и техните съюзници от НАТО подкрепят Киев с доставки на оръжия, програмите струват десетки милиарди долари. Москва от своя страна многократно заявява, че доставките на западни оръжия само удължават конфликта, а транспортът на оръжие се превръща в законна цел за руската армия.

 

 

К.К

Станете почитател на Класа