САЩ: „Извадени са значителни отломки от китайския шпионски балон“

САЩ: „Извадени са значителни отломки от китайския шпионски балон“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    15.02.2023
  • Share:

Американските военни са извадили „значителни отломки" от предполагаемия китайски балон за наблюдение, свален този месец, каза Пентагонът. Белият дом твърдеше, че Китай е изпълнявал в продължение на много години програма с балони на голяма надморска височина, шпионираща САЩ и техните съюзници.
Северното командване на САЩ каза в изявление: „Екипажите успяха да извадят значителни отломки от обекта, включително всички идентифицирани приоритетни сензори и електроника, както и големи участъци от структурата."
Балонът, свален край бреговете на Южна Каролина на 4 февруари, беше първият от поредица мистериозни обекти, свалени от американските военни за период от осем дни във въздушното пространство на Северна Америка.
Програмата за наблюдение на Китай обаче, според Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ, датира поне от администрацията на Доналд Тръмп, която според него не й обръщала внимание. „Работеше по време на предишната администрация, но те не го откриха. Открихме го, проследихме го. И ние внимателно проучвахме, за да научим колкото можем повече. Знаем, че тези балони за наблюдение на КНР [Китайската народна република] са прекосили десетки държави на множество континенти по света, включително някои от най-близките ни съюзници и партньори", каза Кърби.
Вчеса мина секретен брифинг на всички сенатори на Капитолийския хълм, съобщи кабинетът на лидера на мнозинството в Сената Чък Шумър, а службата за национално разузнаване на Белия дом ще изслуша Джон Болтън, бивш съветник по националната сигурност на Тръмп днес, съобщи CNN.
В Япония, Fuji News Network съобщи, че Токио е заключил, че обектът, прелетял над японските води близо до югозападния регион Кюшу през януари миналата година, най-вероятно е бил китайски шпионски балон.
Брифингът в понеделник се състоя на фона на нарастващи критики към администрацията на Байдън, че не разкрива всичко, което знае за безпрецедентната и изключителна поредица от събития, започващи със свалянето на заподозрян китайски шпионски балон край бреговете на Южна Каролина на 4 февруари.
В отговор на неотдавнашните събития Кърби каза, че Байдън също е наредил междуведомствен екип „да проучи по-широките последици от политиката за откриване, анализ и унищожаване на неидентифицирани въздушни обекти, които представляват риск за безопасността или сигурността".
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предположи в понеделник, че обектите са част от „модел" за наблюдение на САЩ и техните съюзници от Китай и Русия, а командир на американски военновъздушни сили каза, че американските военни са забелязвали китайски шпионски балони в Близкият изток в „близкото минало".

Станете почитател на Класа