Бомба от Втората световна война детонира в Грейт Ярмут

Бомба от Втората световна война детонира в Грейт Ярмут
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    12.02.2023
  • Share:

250-килограмова бомба от Втората световна война е избухнала неочаквано в Грейт Ярмут, съобщи полицията.
Службите за спешна помощ и агенциите обявиха голям инцидент след откриването на голямото неексплодирало устройство на моста на реката в град Норфолк и започнаха работа по обезвреждането му. На мястото на инцидента бе поставен 400-метров кордон.
В петък следобед полицията на Норфолк каза, че е имало „непланирана" детонация, но никой не е пострадал. Специалисти от армията са рязали бомбата, използвайки техника, която създава бавно изгаряне на експлозивите, но има риск от непреднамерена детонация.
След експлозията службите написаха в Twitter: „Можем да потвърдим, че неексплодиралата бомба от Втората световна война в Грейт Ярмут е детонирала. Това не беше планирана детонация и се случи по време на работа по бавно изгаряне за обезвреждане на експлозивите. Целият персонал на армията и спешните служби е наличен. Ще ви предоставим допълнителна информация, когато я получим."
Устройството е било дълго около 1 метър и тежко около 250 кг и е открито от изпълнител, работещ на третия мост на река Яре.
Помощник-началникът на полицията в Норфолк Ник Дейвисън каза: „Обществената безопасност и тази на хората, участващи в операцията, бяха в основата на вземането на решения. Това беше последната фаза на деликатна операция, която причини много смущения в града, но се надяваме, че това може да бъде разрешено скоро и че кордоните могат да бъдат вдигнати, ако всичко върви по план."
Говорител на Cadent, който управлява местната газопроводна мрежа, каза: „Наш екип извърши внимателна проверка на нашите тръби в близост. Няма индикации, че експлозията е причинила щети на нашите активи и газта продължава да тече безопасно".

Станете почитател на Класа