СМИ научиха къде САЩ ще разиграят втори «украински сценарий»

СМИ научиха къде САЩ ще разиграят втори «украински сценарий»
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    12.02.2023
  • Share:

GT пише за плановете на САЩ да превърнат Япония в азиатска Украйна за борба с Китай и Русия

 

 

СМИ научиха къде САЩ ще разиграят втори "украински сценарий"

 

 

Северноатлантическият алианс разработва план за провокиране на нова криза от украински тип в Индо-тихоокеанския регион, пише Global Times.

Според автора на статията този сценарий може да се реализира, ако „поне една страна в Азия поиска да стане марионетка, за да поддържа хегемонията на САЩ и да сдържа Китай“.

Наблюдателят посочва Япония като най-вероятния кандидат за тази роля, защото „винаги е била страна, която се застъпва за политика на силата“.

«Япония счита себе си за западна страна и има исторически конфликт с Китай. Всичко това може да бъде използвано от Вашингтон и Япония ще се превърне в «азиатска Украйна», отбелязва изданието.

Според автора блокът ще използва конфликта в Украйна и ще представи Русия и Китай като агресори, за да привлече колкото се може повече страни от Индо-тихоокеанския регион към разширения блок «НАТО плюс».

«Политиката на НАТО за разширяване в Индо-тихоокеанския регион напомня стратегията на Октопода. Самият блок няма да се занимава пряко с регионалните дела, но пипалата му ще направят това», заключава изданието.

Китайски експерти многократно предупреждават, че подобен подход на НАТО ще позволи на алианса да се намеси тотално в споровете и конфликтите в Азия, представяйки се за „справедлива международна организация“.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа