Китай използва драмата с шпионски балон, за разпалване на националистически плам

Китай използва драмата с шпионски балон, за разпалване на националистически плам
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    11.02.2023
  • Share:

Верна Ю
На фона на дипломатическия спор около балона на голяма надморска височина, който прелетя през Северна Америка, преди да бъде свален от американските военновъздушни сили, Китай се възползва от възможността да събуди националистическия плам сред своите граждани – и тактиката изглежда работи добре.
Инцидентът с балона разби фасадата на тримесечен, неспокоен мир между Китай и САЩ след срещата на върха между Си Дзинпин и Джо Байдън през ноември. Тъй като през това време Китай се отклони от агресивната и националистическа реторика, която стана характерна за дипломатическия стил на Си, имаше надежди, че това ще отбележи примирие в често нестабилните отношения между двете световни сили. Но подобни надежди бързо се изпариха, след като миналата седмица бе забелязан балон да лети над въздушното пространство на САЩ.
Първоначално Китай изрази съжаление, но след като обяснението му, че балонът е бил използван за граждански цели, беше отхвърлено от Съединените щати и балонът беше свален, словесната война бързо се поднови.
На фона на широко разпространено недоволство от тригодишно блокиране на Covid и икономическа криза, Китай прибягна до национализъм, за да разпали враждебност сред народа си към своя политически съперник. През последните няколко дни пропагандната машина на партията направи всичко възможно, за да гарантира, че общественото мнение е в съответствие с наративите на партията.
Ястребовият англоезичен държавен вестник Global Times обвини „истеричната свръхреакция на САЩ" за разпалването на напрежението. Той също така обвини, че „САЩ хиперизират броя на китайските пускови установки за междуконтинентални балистични ракети (ICBM) и използват теорията за китайската заплаха, за да увеличат собствената си военна и ядрена мощ. Този [инцидент] раздува още повече токсичната атмосфера на нова Студена война", се казва в съобщението.
Органите на комунистическата партия също използваха социалните медии, за да поставят САЩ под удар. Младежката комунистическа партия заяви в своя канал Sina Weibo, че кризата е разкрила „трите хронични болести на САЩ: антиинтелектуализъм, партийна политика и политическа коректност. Байдън се подчинява на политическия натиск от страна на републиканците да действа твърдо спрямо Китай и инцидентът със заблудения балон бе сведен до инструмент на американската партийна борба", се казва в изявлението.
Sina Weibo, подобна на Twitter платформа, контролирана от подкрепяни от държавата интернет цензори, е изпълнена с патриотични гласове. Видеоклиповете, включващи ключови лидери на общественото мнение, единодушно осмиват и критикуват Съединените щати за подкопаването на Китай. „Китай не трябва да преглъща гнева си и да позволява на САЩ да хвърлят мръсна вода върху нас. Китай трябва да се осмели да разкрие лошите дела на САЩ", гласи коментар в мрежата Weibo. „Възходът на една велика сила определено ще върви заедно със смъртта на друга велика сила", се казва в друг коментар.

Станете почитател на Класа