Руската авиация нанася масирани удари, в цяла Украйна е обявена въздушна тревога

Руската авиация нанася масирани удари, в цяла Украйна е обявена въздушна тревога
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    11.02.2023
  • Share:

Взривове се чуват в Херсон, Харков, Криой Рог, Одеса, Кременчуг, Полтава, в Кировоградска и Николаевска области. Ударите се нанасят с високоточни руски крилати ракети "Калибър"

 

 

Руската авиация и ракетните сили нанасят масирани удари с дронове и ракети в няколко региона и големи градове в Украйна. Пострадали са обекти на електропреносната инфраструктура, съобщава компанията "Укренерго".

Над цяла Украйна е обявена въздушна тревога. Взривове се чуват в Херсон, Харков, Криой Рог, Одеса, Кременчуг, Полтава, в Кировоградска и Николаевска области.


Отбелязва се, че ударите се нанасят с високоточни руски крилати ракети "Калибър".

Откъм Черно море летят ракети, изстреляни от два кораба и подводница, съобщава УНИАН.

Продължават настъпателните операции на руските сили край Бахмут (Артьомовск), Угледар и други участъци от фронта в Донбас. Засилва се натискът върху украинските части в района на Креминна, съобщиха местните власти. Обекти от критичната инфраструктура са били атакувани през изминалата нощ в Харков, предаде БНР.

Според украински медии, през нощта са се чули взривове и в градовете Днепър и Виница. Противовъздушната отбрана е прехванала всички атакуващи дронове, но руска ракета е причинила сериозни щети върху енергийна инфраструктура в Кривой рог.

Представителят на украинските въоръжени сили Юрий Игнат съобщи, че са били свалени шест ракети "Калибър", насочени срещу украинска територия. Той добави, че руските сили са изстреляли 35 ракети С-300 срещу цели в Харковска и Запорожка област.

Поредица от удари са нанесени около 4 ч. в Харков, като се съобщава за около 10 експлозии. Екипите на местната администрация и на гражданска защита работят за отстраняване на последствията, съобщи кметът Игор Терехов.

През последните дни руските сили увеличават сериозно натиска в района на Бахмут, Авдеевка и Угледар, според управителя на Донецка област Павло Кириленко.

Ръководителят на луганската областна администрация Серхий Хайдай потвърди, че атаките се засилват, като ги определи като началото на прогнозираната голяма офанзива от руска страна.


Въпреки трудната ситуация в Източна Украйна западните съюзници на Киев не се ангажираха с конкретни обещания за изтребители, поискани от украинския президент по време на дипломатическата му кампания в европейските столици. Според някои лидери за изпращане на бойни самолети в Украйна е необходимо общоевропейско съгласие.

Френският президент Еманюел Макрон предупреди, че дори да бъде постигнато такова решение, не е възможно изтребителите да бъдат изпратени през следващите седмици. Сега е важно съюзниците да осигурят най-необходимите средства възможно най-бързо, изтъкна Макрон, уточнявайки че това са системи за противовъздушна отбрана, оръжия за артилерията и боеприпаси.

 

 

Станете почитател на Класа