Focus: Стратегията на Путин осуети плана на Запада да унищожи руската икономика

Focus: Стратегията на Путин осуети плана на Запада да унищожи руската икономика
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    09.02.2023
  • Share:

Focus: Западът не успя да постави руската икономика на колене с помощта на санкциите

 

 

Focus: Стратегията на Путин осуети плана на Запада да унищожи руската икономика

 

 

Съществуват няколко «удивителни факта» за руската икономика, която не се срина под гнета на ограниченията, пише германското издание на Focus.

«След началото на специалната военна операция Западът наложи санкции на дългогодишния си търговски партньор. Но те изглежда удрят руската икономика много по-малко от очакваното», пише анализаторът Габор Щайнгарт.

Според експерта понастоящем Москва преживява нещо като „икономическо чудо“.

Авторът идентифицира пет фактора, които са в разрез с очакванията на САЩ и техните съюзници в НАТО.

Първо, руската финансова система, откъсната от международните SWIFT плащания, не се срина. Освен това доларът дори отслабна спрямо рублата.

Второ, според прогнозите на Международния валутен фонд (МВФ), руската икономика, подобно на западната, преживя рецесия миналата година, но отново ще нарасне през 2023 г. Експертите предполагат, че през 2024 г. икономическият растеж на страната вероятно ще надхвърли значително този на Германия.

Авторът отбелязва още, че китайските производители навлизат на руския пазар: Apple и Samsung го напуснаха, но Xiaomi, Realme, Honor и други бързо заеха мястото им. Китайският износ достигна рекорд през декември, което помогна да се компенсира резкият спад в търговията с Европа.

В същото време анализаторът подчертава, че европейските компании все още продължават да работят в Русия.

И накрая, пише авторът, Москва продължава да изнася нефт и газ.

Светът продължава да се интересува от руските суровини.

Веднага след като Западът спря да купува енергийни ресурси от Русия, се намесиха нови купувачи. Както се казва в статията, въпреки санкциите, Европа продължава да не може да се справи без руския газ. Страни като Франция, Белгия, Холандия и Испания продължават да получават руски втечнен газ, според лобистката група Future Gas.

По този начин търговските забрани съществуват само в документи, а санкционните режими са предназначени да впечатлят избирателя, а не руския президент Владимир Путин, заключава авторът.

Западните страни са изправени пред нарастващи цени на енергоносителите и скок на инфлацията поради въвеждането на ограничения срещу Москва и политиката на отказ от руското гориво. На фона на поскъпването на горивата, предимно на газа, промишлеността в Европа до голяма степен загуби своите конкурентни предимства, което се отрази и на други сектори на икономиката.

САЩ и страните от ЕС също се сблъскаха с инфлация с рекордни нива от десетилетия.

Владимир Путин многократно заявява, че политиката за сдържане и отслабване на Русия е дългосрочна стратегия на Запада, а санкциите нанесоха сериозен удар на цялата световна икономика. Москва многократно твърди, че ще реши всички проблеми, които създават нейните конкуренти.

 

ПП

Станете почитател на Класа