Япония приземи мечтата си за роден самолет

Япония приземи мечтата си за роден самолет
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    09.02.2023
  • Share:

Япония се отказа от плановете си да построи първия си собствен пътнически самолет, след години на технически неуспехи и скок на разходите.
Mitsubishi Heavy Industries заяви, че ще отмени публично-частния проект SpaceJet, десетилетие след като самолетът трябваше да влезе в търговска експлоатация. Компанията каза, че регионалния самолет, който претърпя многократни забавяния на доставките и технически проблеми, „не е успял да потвърди достатъчна бизнес жизнеспособност".
Двумоторният самолет, предназначен да превозва по-малко от 100 пътници, беше предназначен за кратки полети и трябваше да отвори нова глава в японския авиационен сектор.
Но проектът, който стартира през 2008 г. под името Mitsubishi Regional Jet, претърпя многократни неуспехи и пропусна пускането си през 2013 г. Той беше спрян през октомври 2020 г. след още повече проблеми и драматичен спад в търсенето на нови самолети по време на пандемията от коронавирус. Някои тестови полети бяха прекратени поради дефекти в климатика и други софтуерни проблеми, а закъсненията означаваха, че са необходими ревизии на оригиналния дизайн.
Президентът на фирмата, Сейджи Изумисава, призна, че на Mitsubishi Heavy „липсва ноу-хау" за разработване на пътнически самолети. „Вече не сме сигурни в неговата бизнес жизнеспособност", каза той пред репортери. Компанията каза в изявление, че е било „трудно да се получи разбиране и необходимо сътрудничество от глобалните партньори", добавяйки, че е необходимо „по-нататъшно широко финансиране", за да бъде одобрен дизайнът на самолета.
Северноамериканските разпоредби, недостигът на пилоти и необходимостта да се намерят „решения за декарбонизация" също допринесоха за пропадането на проекта. Решението няма да има никакво съществено въздействие върху финансовите резултати на компанията.
Самолетът, преименуван на SpaceJet през 2019 г., беше подкрепен от японското правителство и местни фирми, включително Toyota. В един момент той привлече около 450 поръчки, включително тези от Japan Airlines и All Nippon Airways, но много от тях бяха отменени.
Някои експерти казаха, че Mitsubishi Heavy е била „твърде уверена" в способността си да построи пътнически самолет, след като е произвеждала изтребители по време на Втората световна война.

Станете почитател на Класа