Туристически опит на Европейската комисия

Туристически опит на Европейската комисия
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    04.02.2023
  • Share:

Дженифър Ранкин
Пътуване със самолет във виртуална реалност, викторина, презентация от „най-влиятелната жена в света" и снимка за спомен: всичко това е част от офертата на една от най-новите туристически атракции в Брюксел – Изложбен център на Европейската комисия.
Experience Europe, който бе отворен малко по-малко от година, се стреми да обясни работата на комисията, която предлага и прилага законодателството на ЕС и за мнозина е олицетворение на „Брюксел". Това е последният пример как блокът се опитва да се хареса на обществото. Ужилен от критики, че е елитен проект с измамни и непрозрачни процеси, ЕС изостри усилията за комуникация през последните 15 години. Европейският парламент откри Център за посетители, Парламентариум, през 2011 г., последван от Музей на европейската история през 2017 г.
Дори най-секретната институция на ЕС, Европейският съвет, където преговарят министри и правителствени лидери, има център за посетители и приложение. В "EUcraft" играчите могат да преговарят за закони от името на своите правителства; например лобиране за забавяне на въвеждането на забрана на пластмаси за еднократна употреба – справедливо отражение на начина, по който правителствата са склонни да забавят амбициозните предложения на ЕС.
Разположено до задръстено от движение кръгово кръстовище срещу централата на Комисията в Брюксел, пространството Experience Europe на стойност 4,2 милиона евро, има характеристики, общи за други музеи и изложби в ЕС в Брюксел: то е безплатно и до голяма степен без хартия. Сензорните екрани предлагат съдържание на няколко езика.
В Experience Europe посетителите могат да сложат тежки слушалки за виртуална реалност, за да получат 360-градусов изглед от вътрешността на испански противопожарен самолет или мисия на ЕС за помощ в бежански лагер в Бангладеш. „Среща с председателя на Европейската комисия", наскоро обявена от Forbes за „най-влиятелната жена в света", представя разсъжденията й за това, че е първата жена лидер на Комисията и как прекарва свободното си време. Тя казва на зрителите, че обича да слуша Адел, докато тича през гората, както и когато се грижи за понита и пилета в немската си селска къща.
На други места има късометражни филми за въображаеми европейци, като весел романс, включващ италиански фермер на име Федерико, който преплита препратки към политиките на ЕС относно регионалните продукти, столиците на културата и премахването на таксите за роуминг. Тестът е тежък, с няколко водещи въпроса. Твърдението, че „изостава в развитието на изкуствения интелект" очевидно е обявено за „фикция", което най-малкото е спорно.
Открит с малко фанфари, Experience Europe не се опитва да се конкурира с най-големите туристически атракции на Брюксел, а вместо това се стреми към скромните 30 000 посетители годишно. При повторното ни посещение единствените хора, които гледат блестящите сензорни екрани и мигащите електронни тикери, бяха служителите. Говорител на комисията каза, че 20 000 са посетителите през първите 10 месеца.
Много по-оживено е в Парламентариума, където студентите се редят на опашка за проверки за сигурност. Центърът за посетители на Европейския парламент е много по-голям и твърди, че е един от най-посещаваните музеи в Брюксел, като е посрещнал 2,5 милиона души от отварянето си през 2011 г. Разказвайки историята на континента от Първата световна война до Брекзит, той също така информира хората за това как работи парламентът, с портрети на неговите 705 членове. Изложбата се актуализира бързо. След като Великобритания напусна ЕС, британските евродепутати бяха отстранени за една нощ. Ева Кайли, гръцки политик, обвинена в подкупи и корупция, остава на стената на евродепутатите, но без официални титли или партийна принадлежност – тя беше лишена от отговорностите си и изключена от групата на социалистите и демократите, след като беше обвинена.
Отмар Карас, заместник-председател на Европейския парламент, каза, че „обвиненията срещу Кайли са шокиращи и имат потенциал да навредят на репутацията на Европейския парламент и доверието на гражданите в институциите на ЕС". Въпреки това Карас, който ръководи работата на парламента по обществената информация, беше оптимист, че места като центъра за посетители са помогнали на ЕС да достигне до хората.
Алберто Алемано, професор по право на ЕС в бизнес училището HEC в Париж, изчислява, че е придружил около 1000 студенти в Брюксел, които до голяма степен са се насладили на различните предложения на ЕС. „Всеки опит на институциите или на който и да е друг да създаде по-забавно изживяване, което би могло да предостави на [обществеността] пряко излагане на това как може да изглежда вземането на решения и да хуманизира балона, трябва да бъде приветстван."
Но това може да не е достатъчно, каза той, призовавайки ЕС да се ангажира с обществеността като граждани, а не само като туристи. Той би искал да види „къща на европейските граждани" в Брюксел, където хората биха могли например да научат как да се срещнат и да се свържат с еврокомисарите или да подписват петиции.
„В противен случай има риск да сме инвестирали стотици милиони евро, за да създадем красиви музеи, които са доста забавни за обичайните заподозрени. Не е задължително да сме обърнали внимание на действителните нужди на хората, пътуващи до Брюксел, опитвайки се да разберем как могат да се ангажират с институциите", твърди той.

Станете почитател на Класа