Уилям Бърнс: Пекин все още е отдаден на партньорството с Москва

Уилям Бърнс: Пекин все още е отдаден на партньорството с Москва
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    04.02.2023
  • Share:

Директорът на Централното разузнавателно управление Уилям Бърнс вярва, че китайското правителство остава ангажирано с партньорството си с Русия, написа в Twitter журналистката на CBS Оливия Газис.
Тя цитира думите на Бърнс по време на събитие в Джорджтаунския университет, че „Пекин остава отдаден на партньорството с Русия, макар и много неохотно да предоставя смъртоносни оръжия."
В същото време Ройтерс с позоваване на Бърнс написа „Би било грешка да се подценява ангажиментът на Москва и Пекин към двустранното сътрудничество". Уилям Бърнс смята, че Китай ще бъде най-сериозната геополитическа заплаха за страната му през следващите десетилетия и най-големият приоритет за ЦРУ. Той също каза "Новите технологии са главната арена за конкуренция с Китай и главният определящ фактор за нашето бъдеще като разузнавателна служба".
Руският президент Владимир Путин посети Китай на 4 февруари 2022 г. Разговорите му с китайския лидер Си Дзинпин бяха съсредоточени върху по-нататъшното развитие и укрепване на двустранните връзки, координирането на действията на международната сцена и изработването на съвместни подходи към наболели въпроси и предизвикателства пред глобалната сигурност.
След резултатите от разговорите, продължили повече от два часа и половина, лидерите на двете страни приеха съвместно изявление, в което се подчертава „Приятелството между Русия и Китай няма граници и няма забранени области на сътрудничество". В документа се казва още, че Москва и Пекин са против по-нататъшното разширяване на НАТО и призовават Северноатлантическия алианс да се откаже от подхода на Студената война.

Станете почитател на Класа