Швейцария е шестата страна, временно затворила консулството в Истанбул

Швейцария е шестата страна, временно затворила консулството в Истанбул
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    04.02.2023
  • Share:

Генералното консулство на Швейцария в турския град Истанбул спря дейността си в четвъртък от съображения за сигурност. Швейцария стана шестата страна, която затвори дипломатическото си съоръжение в града поради заплахата от терористични атаки, след инцидентите с изгаряне на Корана миналата седмица в Европа, съобщи TV100. По-рано генералните консулства на Холандия, Германия, Франция, Швеция и Обединеното кралство временно преустановиха дейността си.
Турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу заяви, че редица западни нации са започнали "психологическа война" срещу страната му, цитирайки терористична заплаха за затваряне на техните дипломатически съоръжения, но без да предоставят никакви доказателства.
Големият скандал между Турция и Швеция избухна по-рано заради изгарянето на копие от Корана пред турското посолство в Стокхолм. Подобни инциденти се случиха в няколко други страни. В отговор на оскверняването на мюсюлманската свещена книга в Швеция Турция заяви, че няма да одобри кандидатурата на Стокхолм за членство в НАТО.
В четвъртък турското външно министерство привика норвежкия посланик, за да протестира срещу изгаряне на Корана, планирано да се проведе в страната в петък.

Станете почитател на Класа