Заподозрян италиански мафиот работи като готвач на пица след 16 години бягство

Заподозрян италиански мафиот работи като готвач на пица след 16 години бягство
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    04.02.2023
  • Share:

Осъден италиански убиец, за когото се смята, че принадлежи към една от най-мощните мафиотски организации в страната, беше открит да работи като готвач на пица и арестуван след 16 години бягство. 63-годишният Едгардо Греко е заподозрян в принадлежност към прословутата Ндрангета, мощна мафиотска организация в Калабрия, Южна Италия.
Интерпол съобщи, че той е бил арестуван в четвъртък във френския град Сент Етиен, където в е управлявал италиански ресторант под псевдоним, според френските прокурори.
Описван като „опасен беглец", Греко е издирван в Италия, за да излежи доживотна присъда за убийствата на Стефано и Джузепе Бартоломео, се казва в изявление на Интерпол. Братята Бартоломео са били бити до смърт с железни пръти в склад за риба през януари 1991 г., съобщи италианската полиция. Телата им никога не са открити и се смята, че са били разтворени в киселина.
Греко беше обвинен и в опита за убийство на Емилиано Москиаро като част от мафиотска война между бандите Пино Сена и Перна Прано, белязала началото на 90-те години.
В Сент Етиен през юни 2021 г. Греко става собственик на италиански ресторант, наречен Caffe Rossini Ristorante, и го управлява до ноември 2021 г., според френските прокурори. Той е използвал името Паоло Димитрио и е работил и в други италиански ресторанти в града. „Паоло Димитрио отваря ресторанта на мечтите си", гласи заглавието на статия в местния вестник Le Progres.
Греко също е работел вечер в пицария под псевдонима си, според италианските медии.
След ареста си в ранните часове на сутринта той се яви пред следовател в Лион, който официално го уведоми за заповедта за арест от Италия, казаха прокурорите. След това бе задържан.
Проект между Италия и Франция за сътрудничество срещу Ндрангетата, управляван от Интерпол, който улеснява полицейското сътрудничество между своите 195 държави-членки, е подпомогнал ареста на Греко
Италианският вътрешен министър Матео Пиантедоси, цитиран в изявлението на Интерпол, каза, че арестите демонстрират ангажимента на страната му за „борба с всички форми на организирана престъпност и откриване на опасни бегълци".Арестът на Греко дойде седмица, след като италианската полиция заяви, че е разбила мафиотската верига Ндрангета, доминираща в голяма област на южна Калабрия, и е конфискувала активи на стойност над 250 милиона евро.
Миналия месец италианската полиция арестува и един от най-известните босове на сицилианската мафия Коза Ностра Матео Месина Денаро, който се укриваше от 30 години.

Станете почитател на Класа