Мета: Забраната на Тръмп за Facebook и Instagram ще бъде премахната

Мета: Забраната на Тръмп за Facebook и Instagram ще бъде премахната
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    27.01.2023
  • Share:

В дългоочаквано решение Meta каза, че ще позволи на Доналд Тръмп да се върне във Facebook и Instagram след двегодишна забрана от платформите заради онлайн поведението му по време на бунта на 6 януари.
„Meta ще позволи на Тръмп да се завърне през следващите седмици, но с поставени нови парапети, за да възпре повторни нарушения", написа президентът на Meta по глобалните въпроси Ник Клег в публикация, обясняваща решението.
„Както всеки друг потребител на Facebook или Instagram, г-н Тръмп е обект на стандартите на нашата общност. В случай, че г-н Тръмп публикува нарушаващо съдържание, съдържанието ще бъде премахнато и той ще бъде отстранен за период между един месец и две години, в зависимост от тежестта на нарушението", пише Клег.
Тръмп беше премахнат от платформите на Meta след бунтовете в Капитолия на 6 януари 2021 г., по време на които той публикува необосновани твърдения, че изборите са били откраднати, възхваляваше все по-насилствените протестиращи и осъждаше бившия вицепрезидент Майк Пенс, дори когато тълпата заплашваше живота му.
В крайна сметка Мета реши, че нейните платформи трябва да бъдат достъпни за „отворен, публичен и демократичен дебат и потребителите трябва да могат да чуят бивш президент на Съединените щати и отново обявен за кандидат за тази длъжност. Обществото трябва да може да чуе какво казват неговите политици – доброто, лошото и грозното – така че да може да направи информиран избор в урните", написа Клег.
Въпреки че не е ясно дали бившият президент ще започне да публикува отново в платформата, в писмо до Мета през януари неговата кампания посочи, че той има желание да се върне. „Вярваме, че забраната на акаунта на президента Тръмп във Facebook драматично е изкривила и попречила на публичния дискурс", се казва в писмото.
Този ход вероятно ще повлияе на начина, по който другите социални медийни компании ще се справят с трънливия баланс между свободата на словото и модерирането на съдържанието, когато става въпрос за световни лидери и други личности, заслужаващи новини, дебат, който става още по-неотложен с кандидатурата на Тръмп за президент на САЩ отново.
След бунтовете от 6 януари на бившия президент също беше забранен достъп до Twitter, Snapchat и YouTube. Някои от тези платформи вече позволиха на Тръмп да се завърне. Забраната на Twitter, макар и първоначално постоянна, по-късно беше отменена от новия главен изпълнителен директор Илон Мъск. YouTube не е споделил график за решението да позволи на Тръмп да се завърне. Тръмп остава със забрана за Snapchat.
Тръмп отговори на новината с кратко изявление в Truth Social, публикувано отново от други в Twitter, като каза „Такова нещо никога не трябва да се случва отново на действащ президент", но не посочи дали и кога ще се върне в платформата.

Станете почитател на Класа