Папа Франциск призовава за край на анти-гей законите

Папа Франциск призовава за край на анти-гей законите
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    27.01.2023
  • Share:

Папа Франциск разкритикува законите, които криминализират хомосексуалността като „несправедливи" и призова католическите епископи, които подкрепят законите, да приветстват ЛГБТК+ хората в църквата.
Франциск призна, че католическите епископи в някои части на света подкрепят закони, които криминализират хомосексуалността или дискриминират ЛГБТК+ хората, а самият той посочи въпроса с термина „грях". Но той приписва подобни нагласи на културния произход и каза, че особено епископите трябва да преминат през процес на промяна, за да признаят достойнството на всеки. „Тези епископи трябва да имат процес на обръщане, те трябва да прилагат нежност, както Бог има, към всеки един от нас. Ние всички сме Божии деца и Бог ни обича такива, каквито сме и заради силата, с която всеки от нас се бори за своето достойнство", каза Франциск.
Франциск каза, че трябва да има разлика между престъпление и грях по отношение на хомосексуалността. Църковното учение твърди, че хомосексуалните актове са греховни или „вътрешно разстроени", но че гейовете трябва да бъдат третирани с достойнство и уважение.
Коментарите на Франциск, които бяха приветствани от защитниците на гей правата като крайъгълен камък, са първите изречени от папа за подобни закони. Но те също са в съответствие с цялостния му подход към ЛГБТК+ хората и убеждението му, че католическата църква трябва да приветства всички, а не да дискриминира.
Около 67 държави или юрисдикции по света криминализират сексуалната активност между лица от един и същи пол по взаимно съгласие, 11 от които могат или налагат смъртно наказание, според The Human Dignity Trust, който работи за прекратяване на подобни закони.
В САЩ повече от дузина щати все още имат действащи закони срещу содомията, въпреки решението на Върховния съд от 2003 г., което ги обявява за противоконституционни.
ООН многократно призовава за прекратяване на законите, криминализиращи хомосексуалността директно, заявявайки, че те нарушават правото на личен живот и свобода от дискриминация и са нарушение на задълженията на държавите съгласно международното право да защитават човешките права на всички хора, независимо от тяхната сексуална ориентация или полова идентичност.

Станете почитател на Класа