Италия е дом на 11 от над 100-те неофициални китайски „полицейски управления“

Италия е дом на 11 от над 100-те неофициални китайски „полицейски управления“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    06.12.2022
  • Share:

Италия е домакин на най-големия брой неофициални китайски „полицейски участъци" от мрежа от повече от 100 по целия свят, се твърди в доклад на испанска група за граждански права.
Твърди се, че северноиталианският град Милано е бил използван от два местни китайски органа за обществена сигурност като европейска тестова площадка за полицейска стратегия за наблюдение на китайското население в чужбина и принуждаване на дисидентите да се върнат у дома.
Базираната в Мадрид организация Safeguard Defenders съобщи през септември, че се твърди за съществуването на 54 такива станции по света, което е предизвикало полицейски разследвания в най-малко 12 страни, включително Канада, Германия и Холандия. В доклад групата заяви, че е идентифицирала 48 допълнителни станции, 11 от които са в Италия. Други новооткрити станции са в Хърватия, Сърбия и Румъния, се казва в съобщението.
Италианските станции са в Рим, Милано, Болцано, Венеция, Флоренция, Прато – град близо до Флоренция, който е домакин на най-голямата китайска общност в Италия – и Сицилия.
Китай казва, че офисите са просто „сервизни станции, създадени да помагат на китайските граждани при бюрократични процедури като подновяване на паспорт или шофьорска книжка".
Разследването, проведено от Safeguard Defenders, се основаваше на публично достъпни китайски изявления и данни и беше ограничено до станции, създадени от местните китайски органи за обществена сигурност в страни, където има голяма китайска общност. Safeguard Defenders твърди, че „макар станциите не се управляват директно от Пекин, някои изявления и политики започват да показват такива дейности. Неофициалните полицейски участъци се използват от Китай за тормоз, заплахи, сплашване и принуждаване на цели да се върнат в Китай, където са преследвани".
Групата твърди, че разполага с доказателства за сплашване – за разлика от официалния канал за екстрадиране – използвано за принуждаване на хора от Италия, включително срещу фабричен работник, обвинен в незаконно присвояване, който се завърна в Китай след 13 години в Италия и изчезна безследно.
„Ние наблюдаваме китайските данни и през април се натъкнахме на информация от министерството на обществената информация, която показа, че 210 000 души са били убедени да се върнат само за една година", каза Лора Харт, директор на кампанията на Safeguard Defenders. Някои от принудените да се приберат вкъщи включват цели на операцията „Лов на лисици", кампания, организирана от китайския президент Си Дзинпин, която изглежда преследва корумпирани служители, избягали в чужбина.
Италия, която е дом на 330 000 китайски граждани, според данни за 2021 г. е плодородна почва за потенциално влияние на Пекин поради безбройните споразумения между двете страни. Сред тях е схема за съвместно полицейско патрулиране, одобрена за първи път през 2015 г., според която китайската полиция патрулира италианските градове за временни периоди, уж за да помага китайски туристи.
Преди да поеме властта през октомври, Джорджия Мелони, настоящият министър-председател на Италия, беше яростно анти-Китай настроена.

Станете почитател на Класа