Заплахата от Китай надвисва на местните избори в Тайван

Заплахата от Китай надвисва на местните избори в Тайван
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    26.11.2022
  • Share:

В неделя следобед 150 000 души се събраха пред кметството на Тайпе. Мотоциклети Harley, балони и талисмани водеха парада под саундтрак на музика, забранена в Китай. Приличаше на концерт, но в този ден главният изпълнител беше политик. Тълпите бяха там, за да подкрепят кандидата за кмет на Тайпе - Чен Ших-чунг, бивш министър на здравеопазването от управляващата Демократична прогресивна партия (DPP). Поддръжниците развълнувано развяваха знамена и крещяха „Спечелете изборите!".
Един от основните съперници на Чен за мястото, което се смята за стъпало към президентския пост, е Чанг Уан-ан от КМТ. КМТ, основната опозиционна партия, традиционно се смята за подкрепяща по-тесни връзки с Пекин. Въпреки че категорично отрича да е прокитайски, той най-вече избягва кампания по въпроси, свързани с Китай, и се фокусира върху вътрешни теми.
Чанг твърди, че е правнук на Чанг Кайши, националистическия лидер на Гоминдана, който управляваше десетилетна диктатура в Тайван, след като избяга от Китай в края на гражданската война. Проучванията показват, че надпреварата е напрегната.
Оживеното събитие беше само един от митингите в „златната седмица" преди местните избори в Тайван в събота. Очаква се милиони хора да пътуват до родните си градове, за да гласуват за нови лидери от окръжно ниво до представители на селата. Изборите, които се провеждат на всеки четири години и се описват като „междинните избори на Тайван", са ключов тест за подкрепата на управляващата ДПП преди президентския вот през 2024 г., а претенциите на Китай над острова станаха централни за кампанията.
Изборите ще бъдат първите национални избори след мащабната военна ескалация на Китай към Тайван, който твърди, че това е негова територия и се зарече да я превземе със сила, ако е необходимо.
Местните избори винаги са се фокусирали върху вътрешни въпроси като социални грижи, жилищно настаняване и енергетика. Въпреки това президентът Цай Инг-вен и висши правителствени служители призоваха избирателите да използват тези избори, за да се противопоставят на Пекин и да покажат на света, че демокрацията на Тайван няма да се поддаде на заплахи. Всички партийни кандидати за независимост, включително Чен, подписаха обещание за „некапитулация" пред Китай.
Но анализаторите казват, че фокусът върху напрежението между двете страни на пролива, което стимулира избирателната активност и помогна на Цай да спечели последователни президентски постове, не се свързва с обществеността, която е по-фокусирана върху вътрешното представяне на правителството.
Гласуването в събота включва и референдум относно предложената конституционна поправка, целяща намаляване на възрастта за гласуване от 20 на 18 години за първи път. Предложението разгневи Пекин. Младите хора в Тайван все повече подкрепят независимостта, упорити и ентусиазирани за демокрацията, като много от тях се кандидатират за местни администрации.

Станете почитател на Класа