Републиканците взеха контрол над Камарата

Републиканците взеха контрол над Камарата
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    17.11.2022
  • Share:

Републиканците вчера бяха на ръба да поемат контрола над Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, след като в понеделник бяха обявени вълна от победи за тях. Партията очакваше смазваща победа в долната камара на Конгреса поради високата инфлация и недоволството от администрацията на Байдън, но имаше неочаквано силна подкрепа за демократите, които контролират Камарата от 2019 г. Дори когато републиканците печелят победа в Камарата, те ще имат най-малката преднина на 21-ви век – съперничейки си през 2001 г., когато имаха мнозинство от девет места.
Почти седмица след междинните избори три надпревари в Калифорния и Ню Йорк доведоха републиканците до 219 места, едно повече от 218-те, необходими за постигане на мнозинство.
В понеделник вечерта Мишел Стийл и Кен Калвърт бяха преизбрани в Калифорния след ожесточени битки срещу техните конкуренти от Демократическата партия. И двете надпревари станаха по-конкурентни тази година благодарение на преразпределянето на картите на Конгреса в Калифорния. В Ню Йорк републиканците също задържаха район, който гласува за демократите на последните два президентски избора.
Републиканците в Камарата на представителите се срещнаха при закрити врати късно в понеделник, когато започна борбата за председател. Лидерът на малцинството Кевин Маккарти се стреми да получи подкрепа за ролята, но е готов да се сблъска с възражения от дясната страна на своята партия.
Лидерите на партиите са изправени пред негативна реакция заради разочароващото представяне на междинните избори. Маккарти беше обещал големи победи, с най-разнообразната класа от републиканци, но гласоподавателите отхвърлиха много от по-екстремните кандидати, отричащите изборите и верни на Тръмп. Ако републиканците спечелят Камарата на представителите, Маккарти ще бъде изправен пред официално гласуване, за да стане председател, когато новият Конгрес се свика през януари.
Доналд Тръмп подкрепя Маккарти за говорител, но дори неговата подкрепа не е гаранция. Консервативната фракция на свободата, която обикновено се присъединява към Тръмп, изисква отстъпки от Маккарти, преди да го подкрепи. Те имат дълъг списък с искания – от първостепенни позиции в комисиите на Камарата до гаранции, че могат да играят роля в оформянето на законодателството.

Станете почитател на Класа