Ел Салвадор и спадът на криптоикономиката

Ел Салвадор и  спадът на криптоикономиката
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    17.11.2022
  • Share:

Докато крипто-Twitter се залива с апокалиптични мемове за фалита на борсата за криптовалута FTX и резкия спад в цената на биткойн, един акаунт запази изключително мълчание по темата. За разлика от предишни сривове, президентът на Ел Салвадор, Найиб Букеле, който направи биткойн законно платежно средство преди година, не призова последователите си да „купят спада". В деня, в който FTX обяви несъстоятелност, той обяви, че страната ще подпише споразумение за свободна търговия с Китай. Неговият вицепрезидент Феликс Улоа каза, че Китай е предложил да изкупи външния дълг на страната на стойност 21 милиарда долара като част от сделката.
Централноамериканската страна с население от 6,5 милиона се намира в тежко финансово положение. През януари трябва да плати 667 милиона евро за амортизация на еврооблигации. В началото на годината Букеле обеща, че страната му ще издаде облигации, деноминирани в биткойни, за да изплати държавния дълг и прогнозира, че цената на биткойн ще достигне 100 000 долара.
Но така наречените „вулканични облигации" така и не се появиха и днес цената на биткойн се движи около 16 000 долара. Най-добрият инструмент за проследяване на непрозрачната търговия на президента изчислява, че той е похарчил над 107 милиона долара за 2381 биткойна. Днес тази инвестиция е на стойност малко над 40 милиона долара. „Ако Букеле е мечтал, че може да създаде различна и иновативна политическа икономика, срещу съветите на МВФ, тази мечта се е провалила. Няма лесни алтернативи, няма преки пътища", каза Луис Мембраньо, салвадорски икономист.
Загубите от биткойн са сравнително незначителни спрямо общия дълг, но решимостта на президента да се подиграе на съвета на МВФ да се откаже от политиката си за биткойн изплаши международните пазари. Когато рейтинговата агенция Moody's обяви понижаване на кредитния рейтинг на страната през януари, Букеле написа в Туитър: „Нарушение: Ел Салвадор DGAF", (съкращение от „не ми пука"). Сега Fitch казва, че някаква форма на неизпълнение е вероятно през януари.
С нарастващата инфлация, надвисналата рецесия и влошаващата се фискална ситуация Ел Салвадор не може да пусне печатарската преса, защото страната прие щатския долар като национална валута през 2001 г. Вместо това правителството се насочи към своите резерви, за да покрие фискалната си дупка. Ако ситуацията се влоши, страната в крайна сметка може да бъде принудена да се откаже от долара, според Мембреньо.
Въпреки това приемането на дългово финансиране от Китай би означавало окончателно скъсване със САЩ и би доближило страната до Китай, Русия и Турци Откакто Ел Салвадор прекрати отношенията си с Тайван през 2018 г., Китай се съгласи да построи стадион и библиотека в страната, но плановете му да превърне пристанището на Ла Юнион в логистичен център са в застой.
С рейтинг на одобрение от около 90%, Букеле остава най-популярният президент в Латинска Америка, базиран на жесток подход към закона и реда и редовни атаки срещу стария политически елит. Но като залагащ на биткойни, Букеле не е знаел нито кога да ги държи, нито кога да ги хвърли. По-близките връзки с Китай биха представлявали още едно хвърляне на заровете.

Станете почитател на Класа