Лула с удивително завръщане и победа над Болсонаро на изборите в Бразилия

Лула с удивително завръщане и победа над Болсонаро на изборите в Бразилия
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    01.11.2022
  • Share:

Бившият ляв президент на Бразилия, Луис Инасио Лула да Силва, подпечата удивителното си политическо завръщане, побеждавайки крайнодесния действащ президент Жаир Болсонаро в едни от най-значимите и тежки избори в историята на страната.
След преброяване на 99,97% от гласовете, Силва, бивш фабричен работник, който стана първият президент от бразилската работническа класа точно преди 20 години, си осигури 50,9% от гласовете. Болсонаро, който беше избран през 2018 г., получи 49,10%.
Обръщайки се към журналисти в хотел в Сао Пауло, Лула обеща да обедини страната си след токсичната надпревара за власт, която раздели дълбоко една от най-големите демокрации в света. „Ще изживеем нови времена на мир, любов и надежда. Ще управлявам от името на 215 милиона бразилци, а не само от името на тези, които са гласували за мен. Няма две Бразилии. Ние сме една държава, един народ – велика нация", каза 77-годишният Лула, отстранен от изборите през 2018 г. и вкаран в затвора по обвинения в корупция, които по-късно бяха анулирани. Тогава Болсонаро пое властта.
Възторжените поддръжници на Лула, който получи повече от 59 милиона гласа срещу 57 милиона на Болсонаро, се събраха, за да отпразнуват неговата победа и падането на радикалния десен президент, чието президентство доведе до екологична трагедия, а близо 700 000 бразилци починаха от Covid.
Международния отглас също не закъсня. „Да живее Лула", каза лидерът на Колумбия Густаво Петро. Президентът на Аржентина Алберто Фернандес отбеляза "нова ера в историята на Латинска Америка, епоха на надежда и бъдеще, която започва точно сега". Президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор нарече това „победа на равенството и хуманизма". Джо Байдън излезе с изявление, в което поздрави Лула за избирането му „след свободни, честни и надеждни избори. Очаквам с нетърпение да работим заедно за продължаване на сътрудничеството между нашите две страни през следващите месеци и години", каза президентът на САЩ. Джъстин Трюдо каза: „Хората на Бразилия се изказаха. Очаквам с нетърпение да работя с Лула за укрепване на партньорството между нашите страни, за постигане на резултати за канадци и бразилци и за напредване на споделени приоритети – като опазване на околната среда. Поздравления, Лула!" Френският президент Еманюел Макрон каза, че „избирането на Лула открива нова глава в историята на Бразилия", а президентът на Испания Педро Санчес нарече триумфа на Лула „движение към напредък и надежда".
Скоростта на международната реакция отразява широко разпространените страхове, че Болсонаро, бивш капитан от армията, прекарал години в атака срещу демократичните институции на Бразилия, може да откаже да приеме поражението. В навечерието на изборите той посочи, че ще оспори резултат, който смята за „ненормален".

Станете почитател на Класа