Самолет с „опасен товар“ се разби в Северна Гърция

Самолет с „опасен товар“ се разби в Северна Гърция
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    18.07.2022
  • Share:

Голям товарен самолет се разби и избухна в огнена топка близо до Палеохори Кавалас в Северна Гърция. Очевидци казаха, че самолетът Антонов Ан-12 е горял и че са чули експлозии, докато е летял над района в събота вечерта, съобщи Атинската информационна агенция.
Местен жител, Йоргос Архонтопулос, каза пред държавната телевизия ERT, че е почувствал нещо нередно веднага щом е чул двигателя на самолета. „В 22.45 бях изненадан от звука на двигателя... Излязох навън и видях двигателя да гори."
Местните власти казаха, че седем противопожарни коли са изпратени на мястото на катастрофата, но не са могли да се приближат заради продължаващите експлозии. Един от заместниците на кмета каза пред ERT, че взривове са се чували два часа след катастрофата.
Гръцките медии съобщиха, че в самолета е имало осем души и е превозвал около 11 тона "опасни материали", предимно експлозиви. Но местните служители казаха, че нямат конкретна информация за товара и предоставиха различен брой хора на борда.
Властите на гръцката гражданска авиация съобщиха, че полетът се е насочил от Сърбия към Йордания. Самолетът, произведен от Съветския съюз, е бил експлоатиран от карго превозвача "Меридиан". ERT съобщи, че това е украински самолет, който според селяните вече е бил в пламъци, преди да се разбие. Има информация, че самолетът е превозвал боеприпаси.
Като предпазна мярка поради силна миризма, която се носи от мястото на катастрофата, координационен комитет, съставен от служители на общината, полицията и пожарната, каза на жителите на двете най-близки до мястото на катастрофата населени места да държат прозорците си затворени цяла нощ, да не излизат от по домовете и да носят маски. Властите казаха, че не знаят дали в самолета е имало опасни химикали, включително такива, съдържащи се в батериите.
Гръцката гражданска авиация каза, че пилотът е предупредил властите за проблем в един от двигателите на самолета и му е даден избор да кацне на летището в Солун или в Кавала и той е избрал Кавала, което е по-близо, като казал, че трябва да направи спешно кацане. Комуникацията със самолета прекъснала почти веднага след това. Самолетът се разбил на около 40 километра западно от летището.
„Чувахме експлозии допреди няколко минути. Намирам се на около 300 метра от мястото на катастрофата", каза Филипос Анастасиадис, кмет на община Пагайо, малко повече от час след инцидента.
ERT съобщи, че военни и експерти по експлозиви пътуват към мястото, разположено в земеделска земя близо до две села, които са част от община Пагайо. Но не се очакваше да започнат работа преди разсъмване. Експерти от гръцката комисия по атомна енергия трябваше да се присъединят към тях.

Станете почитател на Класа