Комарджия проигра целия фонд на града за подпомагане на Covid

Комарджия проигра целия фонд на града за подпомагане на Covid
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    19.05.2022
  • Share:

Японец, на когото по погрешка бяха изпратени 46,3 милиона йени (358 000 долара) под формата на средства за подпомагане на Covid-19, призна, че е заложил цялата сума в рамките на две седмици.


24-годишният, чието име не е назовано, получил сумата през април като част от програма на местната власт за подпомагане на жителите, които се борят финансово в резултат на пандемията. Но вместо да му изпрати точната сума – ¥100 000 (US$774) – градската управа на Абу, в Западна Япония, превела парите, предназначени за всички 463 домакинства с ниски доходи, към неговата банкова сметка, според доклад на японски медии.


След като местните власти осъзнали грешката си, те завели дело на 12 май, за да поискат незабавно връщане на парите плюс съдебни разноски, но очевидно не успели да се свържат с получателя.


Мъжът, който според съобщенията живеел сам и наскоро напуснал работата си в магазин, се съгласил да върне парите в брой, но след това заявил, без обяснение, че те са били „преместени" от сметката му. Записите показват, че той е изтеглил всички пари от банковата си сметка между 8 и 21 април.


Тази седмица неговият адвокат каза, че той заложил цялата сума в сайтове за онлайн казина, използвайки мобилния си телефон, като добави, че за клиента му ще бъде „трудно" да върне парите, тъй като не притежава никакви активи.


Кметът на Абу Норихико Хамада описа действията на мъжа като „непростими" и каза, че градът ще направи всичко възможно да си върне парите, но градът е малко вероятно да възстанови загубите си.


„Дори ако градът спечели делото си и се стреми да конфискува активи, каквито човекът няма, ще бъде трудно да си върне парите", каза Хисаши Сонода, професор по наказателно право в университета Конан в Кобе.


Сонода каза, че действията на мъжа са били „морално съмнителни", но добави, че наказателното преследване може да бъде проблематично, като се има предвид, че правото на хората да теглят пари от сметките си се признава от гражданския кодекс на Япония.


В докладите се казва, че оттогава са били изпратени по 100 000 йени на всяко от домакинствата, които са пропуснали първоначалните плащания.

Станете почитател на Класа