Борис Джонсън отстъпва от заплахата за протокола за Северна Ирландия

Борис Джонсън отстъпва от заплахата за протокола за Северна Ирландия
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    16.05.2022
  • Share:

Борис Джонсън ще се зарече да не прекратява споразумението за Брекзит, управляващо Северна Ирландия, и вместо това да подкрепи реформата, която има „най-широката възможна междуобщностна подкрепа", в опит да охлади напрежението по въпроса.


С промяна в тона преди спешните разговори в Белфаст днес, министър-председателят ще даде да се разбере, че няма намерение да отменя така наречения протокол за Северна Ирландия, за който твърди, че причинява значителни смущения в търговията между Великобритания и Северна Ирландия.


Джонсън възнамерявал да предаде "тежко послание" на лидерите на партиите в Северна Ирландия. Той ще ги моли да се върнат на работа, след като демократичните юнионисти блокираха избора на председател на асамблеята на Стормонт в петък. Отлагането означава, че парламентът не може да функционира.


Лидерът на DUP Джефри Доналдсън каза, че ходът на неговата партия е протест срещу въздействието, което протоколът има върху търговията, преминаваща през Ирландско море. За стоките има серия от проверки, които са поставили де факто търговска граница между Великобритания и Северна Ирландия. В опит да накара DUP да се ангажират отново, Джонсън ще каже, че всяко действие на неговото правителство за промяна на протокола трябва да накара всички страни да се обединят, за да формират изпълнителна власт и парламент.


Джонсън ще каже на лидерите на Северна Ирландия „ние винаги ще държим вратата отворена за истински диалог, но ще има необходимост да се действа, ако ЕС не позволи значителни промени в начина, по който протоколът функционира на практика". Джонсън ще даде да се разбере, че правителството никога не е предлагало премахване на протокола и че ще трябва да има договор между Обединеното кралство и ЕС, който предотвратява твърда граница на остров Ирландия. Той също така ще признае необходимостта от защита на целостта на единния пазар на ЕС.


Всичко това идва, когато САЩ проявяват силен интерес към третирането на Северна Ирландия. Президентът Байдън миналата седмица призова Джонсън да не нарушава протокола за Северна Ирландия. Мощна делегация от представители на Конгреса на САЩ също трябва да лети за Лондон до дни, в друг знак за безпокойство в Белия дом.


И това идва във възможно най-лошия момент. Европа е изправена пред най-сериозната криза в сигурността от едно поколение. На нашия континент има война. Милиони напуснаха домовете си. Страните се обединиха в подкрепа на Украйна. Грешно е, недалновидно и лошо е да се търсят разделения с европейските съюзници, докато сме изправени пред тази обща заплаха.

Станете почитател на Класа