Украйна очаквано победи на Евровизия и планира да бъде домакин на финала в Мариупол

Украйна очаквано победи на Евровизия и планира да бъде домакин на финала в Мариупол
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    16.05.2022
  • Share:

Владимир Зеленски приветства победата на Украйна в конкурса за песен на Евровизия, като каза, че неговата опустошена от войната страна ще направи всичко възможно да бъде домакин на финала догодина в обсадения пристанищен град Мариупол.


След като оркестър Калуш спечели конкурса в събота вечер в демонстрация на подкрепа, която надхвърли музиката, украинският президент реагира с публикация в Telgram, която казва: „Нашата смелост впечатлява света, нашата музика завладява Европа! Догодина Украйна ще бъде домакин на Евровизия! Ще направим всичко възможно един ден да приемем участниците и гостите на Евровизия в украинския Мариупол. Свободен, спокоен, възстановен! Сигурен съм, че нашият победен акорд в битката с врага не е далеч."


Фронтменът на Orchestra Kalush, Олех Псюк, по-рано се възползва от огромната глобална аудитория, наброяваща повече от 180 милиона, за да отправи страстна молба от сцената за освобождаване на бойците, все още хванати в капан под стоманодобивния завод Азовстал в Мариупол.


Европейският съюз за радиоразпръскване, който организира конкурса, заяви, че няма да бъдат предприети действия срещу групата за използване на сцената за изявление. „Разбираме дълбоките чувства около Украйна в този момент и вярваме, че коментарите на оркестъра на Калуш и други артисти, изразяващи подкрепа за украинския народ, имат по-скоро хуманитарен, отколкото политически характер", казаха от EBU.


Песента „Стефания" на оркестър „Калуш" беше сантименталната и любима на букмейкърите сред 25-те състезаващи се изпълнители на големия финал. Публичното гласуване от дома, чрез текстово съобщение или приложението Евровизия, се оказа решаващо, издигайки ги над британската TikTok звезда Сам Райдър, който поведе след гласуването на националните журита в 40 държави.


439-те гласа на фенове са най-големият брой точки за телегласуване, получавани някога в конкурс за Евровизия, който вече се провежда за 66-ата година.


Шестчленната, изцяло мъжка група, получи специално разрешение да напусне страната, за да представи Украйна и украинската култура на музикалния конкурс. Един от първоначалните членове остана да се бие, а останалите ще се върнат в Украйна след два дни, когато изтича временното им разрешение за напускане.

Станете почитател на Класа