Русия настоява в ООН за разследване на военните биологични дейности в Украйна

Русия настоява в ООН за разследване на военните биологични дейности в Украйна
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    15.05.2022
  • Share:

„Русия възнамерява да внесе материали в Съвета за сигурност на ООН за провеждане на разследване на военно-биологичните дейности в Украйна като част от международни споразумения". Това каза постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя на заседание на Съвета за сигурност на ООН, което Русия е свикала за обсъждане на американските биолаборатории в Украйна. 


„Вече сме натрупали значително количество материал, директно сочещ нарушение от страна на САЩ на Конвенцията за биологични и токсични оръжия. Продължаваме да събираме и анализираме тези материали", каза той.


„Като се има предвид, че САЩ отказват всякаква конструктивна дискусия по тази тема, ние планираме да използваме механизмите, предвидени в членове 5 и 6 на устава, които предвиждат възможността за представяне на доказателства в Съвета за сигурност на ООН за започване на разследване" - каза дипломатът.


„Веднага след като приключи събирането на материалите, ще ги внесем в Съвета за разследване. Надяваме се, че това ще направи възможно трайното спиране на военни биологични дейности, които застрашават международния мир и сигурност, и ще бъде потърсена отговорност от извършителите". каза Небензя

Станете почитател на Класа