Борис Джонсън е "лишен от идеи" за справяне с кризата с разходите за живот

Борис Джонсън е "лишен от идеи" за справяне с кризата с разходите за живот
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    12.05.2022
  • Share:

Борис Джонсън беше обвинен, че е „лишен от идеи или цел" след речта на кралицата, която включваше 38 нови законопроекта, но не предлагаше конкретни мерки за справяне с непосредствената криза на разходите за живот.


Вместо това речта, произнесена от принца на Уелс, включваше планове за разрушаване на Закона за правата на човека, за затрудняване на съветите при преименуването на улици и за приватизиране на Канал 4.


Лидерът на лейбъристите Кийр Стармър каза, че речта показва, че правителството няма ръководен принцип, докато Торстен Бел, директорът на мозъчния тръст на Resolution Foundation, заяви: „Британската политика е без идеи. Бяха обещани по-нататъшни действия относно разходите за живот, но със сигурност нямаше такива в речта на кралицата. Тя правилно подчерта необходимостта от растеж – съществена предпоставка за прекратяване на стагнацията на нашия жизнен стандарт – но малко как това да се постигне".


Програмата на Джонсън за новата парламентарна сесия пък включваше поредица от добре подготвени и противоречиви планове, включително забрана на разрушителни протести и забрана на университетите да говорят без платформи; но малко нови политики, които вероятно да стимулират икономиката в краткосрочен план.


Вместо това правителството наблегна на помощта, която вече е предоставило, включително временната отстъпка от сметки за енергия и намаляването на универсалната ставка за намаляване на кредита.


Правителствени източници твърдят, че две трети от планираните нови закони са насочени към стимулиране на икономическия растеж в средносрочен и дългосрочен план, посочвайки законопроекта за енергийна сигурност, който да отвори пазара за нови технологии като улавяне на водород и въглерод.


Джонсън каза, че страната се е изправила пред предизвикателства без прецедент в най-новата история, включително пандемията Covid-19 и въвеждането на ваксини, както и бруталната инвазия в Украйна, доставката на оръжия от Обединеното кралство на Киев и наложените санкции.


Но той предупреди, че „икономическите вторични трусове" от глобалните кризи означават огромни смущения в световната икономика. „Нито една страна не е имунизирана и никое правителство не може реалистично да защити всички от въздействието", каза той.


В отговор на речта в Камарата на общините Стармър каза, че правителството не е успяло да отговори на мащаба на задаващата се „стагфлационна криза", докато консерваторите Дейвид Дейвис и Джон Редууд призоваха за намаляване на данъците.


Бившият началник на кабинета на Тереза Мей Гавин Баруел разкритикува „липсата на действие" по отношение на разходите за живот, добавяйки, че „както морално, така и политически правителството трябва да направи повече". Лидерът на либералдемократите Ед Дейви каза: „Тази реч на кралицата не помага с нищо на милионите семейства и пенсионери, изправени пред нарастващите сметки и инфлацията, която насълзява очите. Това показва как министър-председателят отказва да се вслуша в ясното послание, изпратено от избирателите на местните избори миналата седмица, на които им е писнало да се приемат за даденост това консервативно правителство."

Станете почитател на Класа