Русия е готова за неполитизиран диалог със САЩ по киберсигурността

Русия е готова за неполитизиран диалог със САЩ по киберсигурността
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    12.05.2022
  • Share:

Руското посолство в САЩ нарече абсурдни твърденията на Държавния департамент на САЩ за участието на Москва в кибератаки срещу критична инфраструктура на Украйна и подчерта, че Русия е готова за равнопоставен, професионален и неполитизиран диалог със САЩ относно информационната сигурност.


„Отбелязахме изявлението на Държавния департамент относно предполагаемата намеса на Русия в кибератаки срещу украински критични инфраструктурни обекти. Такива твърдения са абсурдни и откъснати от реалността. Страната ни никога не е участвала в киберагресия. Това противоречи на принципната позиция на Русия", се казва в съобщението на посолството. изявление.


„Ние се ангажираме да използваме информационни и комуникационни технологии единствено в полза на развитието на световната общност", казаха от посолството.


Според руските дипломати "Русия е готова за равнопоставен, професионален и неполитизиран диалог със САЩ по широк спектър от неотложни въпроси на информационната сигурност. Ние поддържаме отворени канали за практическо сътрудничество. Нашите американски колеги са наясно с това", казаха от посолството.


От посолството отбелязаха, че „Държавният департамент не желае да признае, че САЩ са един от основните източници на глобални кибер заплахи. Територията на САЩ допринесе за най-много компютърни атаки срещу критични инфраструктурни обекти в други държави, включително Русия. Само през последните шест месеца нашите компетентни агенции изпратиха около 500 уведомления за злонамерена дейност от територията на САЩ", отбелязват от руското посолство.


Същевременно на 9 май Rutube (руски аналог на Ютюб) претърпя най-силната кибератака в цялата си история. Технически специалисти твърдят, че третата страна не е имала достъп нито до видеоархива, нито до изходния код.


Атаката повреди над 75% от базите данни и инфраструктурата на основната версия и до 90% от резервните копия. Основното усложнение според техническите специалисти е възстановяването на инфраструктурата, която включва стотици сървъри, всеки от които изисква ръчно възстановяване. В момента компанията се въздържа от прогнозиране кога платформата може да възобнови работата си.

Станете почитател на Класа