САЩ решиха да отрежат Русия от света, но удариха господството на долара

САЩ решиха да отрежат Русия от света, но удариха господството на долара
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    10.05.2022
  • Share:

Санкциите срещу Русия могат да подкопаят глобалното господство на долара, пише Jacobin. Ограниченията принуждават държавите да се отърват от подчинението си на оглавената от долара финансова система. Ако САЩ успеят да убедят света да отреже Русия от световната икономика, кой гарантира, че същото няма да се случи и с другите?

 

Превод от Jacobin, САЩ: 

 

САЩ решиха да отрежат Русия от света, но удариха господството на долара

 

В различни кръгов — от МВФ до инвестиционната банка Goldman Sachs се засилват опасенията, че санкциите на САЩ срещу Русия могат да подкопаят глобалното господство на долара.

 

Отговорът на САЩ срещу военната операция, който включва безпрецедентни икономически санкции, насочени към изолиране на Русия и отслабване на нейната икономика, сам по себе си е стратегическа грешка.

 

Буквално миналия месец първият заместник-управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) Гита Гопинат предупреди, че западните санкции могат да подкопаят глобалното господство на щатския долар. Въпреки че статутът на глобалната резервна валута на долара, важен елемент от глобалното превъзходство на САЩ, няма да се промени в средносрочен план, заяви тя пред Financial Times, „фрагментация със сигурност е възможна“, което води до това, че „някои други валути ще играят по-значителна роля».

 

Съединените щати имат така наречената „неоправдана привилегия“: те могат да създадат хроничен търговски дефицит, като внасят повече, отколкото изнасят, без да се страхуват от срив на обменния курс или рязко покачване на лихвените проценти. Но сега някои информирани наблюдатели считат, че тази привилегия може да бъде застрашена.

 

През същата седмица анализатор от Goldman Sachs предупреди, че доларът изпитва същите проблеми, които накараха британския паунд да изпадне в немилост в средата на миналия век.

 

Авторът посочи големия и постоянен търговски дефицит на САЩ и също така предупреди, че „продължаващата геополитическа несигурност“ прави „действията по дедоларизация от страна на властите“ по-вероятно да „намалят зависимостта от разплащателни мрежи, ориентирани към долара“, което създава дългосрочен риск за състоянието на американската валута.

 

Институтът за анализ на глобалната сигурност (IAGS), мозъчен тръст, основан от бившия директор на ЦРУ и съветник на Роналд Рейгън, в който работят много представители на истаблишмънта като бившия директор на АНС Кийт Александър и бившия командващ на НАТО Уесли Кларк — публикува подобно предупреждение.

 

«Крайно безотговорните» санкции на Вашингтон срещу Русия, заяви съдиректорът на института ГалЛуфт пред CNBC, означават, че «централните банки започват да си задават въпроси» и да се чудят дали да «слагат всичките си яйца в една кошница» (имайки предвид долара, бел. ред.).

 

Доверието в долара е силно разклатено.

 

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа