Зеленски — от комик до диктатор

Зеленски — от комик до диктатор
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    10.05.2022
  • Share:

Украинският учен Олга Байша говори за пристрастията на Владимир Зеленски към широко омразната неолиберална политика, репресиите срещу съперниците и как той изостря конфликта с Русия чрез действията си.

 

Превод от The Grayzone, САЩ:

 

Зеленски - от комик до диктатор

 

Олга Байша: Зеленски в своята реформаторска ярост отиде по-далеч. В началото на февруари 2021 г. той закри първите три опозиционни телевизионни канала — NewsOne, Zik и 112 Ukraine.

 

Друг опозиционен канал, Nash, беше забранен в началото на 2022 г., дори преди началото на конфликта.

 

С избухването на военните действия през март бяха арестувани десетки независими журналисти, блогъри и анализатори — повечето от тях леви.

 

През април бяха затворени и десните телевизионни канали, Канал 5 и Прямий.

 

Освен това Зеленски законово задължи всички украински канали да излъчват само проправителствена гледна точка по конфликта.

 

Всички тези събития в историята на независима Украйна са безпрецедентни.

 

Привържениците на Зеленски обясняват арестите и медийните забрани като военна целесъобразност, като напълно забравят, че първите медии затвориха година преди руската кампания.

 

Считам, че Зеленски се възползва от боевете и консолидира диктаторските навици на своя режим, които се оформиха, когато той дойде на власт – той пусна партийната машина, за да контролира парламента и да произвежда неолиберални реформи, без да обръща внимание на обществото.

 

След като обществената му подкрепа спадна рязко през 2021 г., Зеленски стартира неконституционен процес на извънсъдебни санкции чрез Съвета за национална сигурност и отбрана (СНБО) срещу политическите си опоненти.

 

Тези санкции предвиждаха извънсъдебно отнемане на имущество без най-малки признаци на противозаконна дейност.

Едни от първите, санкционирани от Съвета за национална сигурност и отбрана, бяха двама народни депутати от опозиционната платформа «За живот» (ОПЖ), Виктор Медведчук (по-късно той беше арестуван и показан по телевизията със следи от побои след разпит) и Тарас Козак (той успя да избяга от Украйна) — както и членове на техните семейства.

 

Това се случи през февруари 2021 г.

 

А през март 2022 г. 11 опозиционни партии вече бяха забранени.

 

В същото време бяха взети решения от Съвета за национална сигурност и отбрана, подписани от президента.

 

В Конституцията на Украйна Съветът за национална сигурност и отбрана е назован координиращ орган: той „координира и контролира дейността на органите на изпълнителната власт в областта на националната сигурност и отбрана“.

 

Това няма нищо общо с преследването на политически опоненти и конфискацията на имуществото им, което прави Съветът за национална сигурност и отбрана от 2021 г.

 

Излишно е да казвам, че това ноу-хау на режима на Зеленски е противоконституционно – само съд може да реши кой е виновен и кой не и да конфискува имущество.

 

Но проблемът е, че украинските съдилища не искаха да служат като марионетки на Зеленски. След като Александър Тупицки, ръководител на Конституционния съд на Украйна, нарече антиконституционните реформи на Зеленски „преврат“, Зеленски нямаше друг избор, освен да популяризира непопулярните си действия чрез Съвета за национална сигурност и отбрана.

 

А какво да кажем за «дисидента» Тупицки? На 27 март 2021 г. Зеленски го отстрани от поста му като съдия, отново в нарушение на Конституцията на Украйна.

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа