В Беларус осъдиха София Сапега на шест години затвор

В Беларус осъдиха София Сапега на шест години затвор
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    08.05.2022
  • Share:

Жената, която ръководеше беларуски опозиционен канал за съобщения и беше арестувана заедно с гаджето си активист, когато авиолайнерът, с който пътуваха, беше принуден да кацне в Беларус, беше осъдена по обвинения, включващи подбуждане на социална омраза.


София Сапега беше осъдена на шест години затвор. Сапега е руска гражданка и нейният адвокат Антон Гашински заяви, че ще апелира към руския президент Владимир Путин да се намеси.


Сапега и Роман Протасевич летяха от Атина за Вилнюс, Литва, преди година, когато самолетът им получи заповед да кацне в Беларус, придружен от изтребител поради предполагаема бомбена заплаха.


Протасевич беше редактор на Nexta, популярен канал в приложението за съобщения Telegram, което беше използвано за организиране на протести в Беларус, след като президентът Александър Лукашенко спечели спорен шести мандат през август 2020 г. Сапега пусна друг Telegram канал, който публикува личните данни на държавни служители и военни, участвали в масовите репресии на протестите. Протестите след изборите бяха най-сериозното предизвикателство за авторитарното управление на Лукашенко, откакто той за първи път встъпи в длъжност през 1994 г. Протестите привлякоха 200 000 души в столицата на Беларус в някои дни и продължиха няколко месеца. Властите отговориха със сериозна репресия, при която полицията арестува над 35 000 души и хиляди бяха пребити. Водещи фигури на опозицията бяха затворени или принудени да отидат в изгнание.


Западните страни осъдиха отклоняването на самолета като равносилно на въздушно пиратство от страна на Беларус. Европейският съюз забрани за беларуските авиокомпании своето въздушно пространство и летища като част от санкции срещу страната.


„Съжалявам за София и семейството й. Никой не трябва да страда от диктатура", написа в Туитър лидерът на опозицията в изгнание Светлана Цихановская след присъдата в петък.


Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Сапега ще получи помощ. „Тя е гражданин на Русия, така че във всеки случай, чрез нашите дипломати и други канали, ние ще продължим да защитаваме нейните законни интереси", каза той пред репортери по време на конферентен разговор, но отказа да коментира самата присъда.


Попитан дали смята, че присъдата е справедлива, Песков каза: „Много не харесваме, когато някой коментира решенията на нашите съдилища, така че няма да коментираме решението на съда в приятелска Беларус".

Станете почитател на Класа