Telepolis: «сдържане на Русия» — в Берлин се замислиха за възобновяване мисията на Бундесвера в Босна и Херцеговина

Telepolis: «сдържане на Русия» — в Берлин се замислиха за възобновяване мисията на Бундесвера в Босна и Херцеговина
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    08.05.2022
  • Share:

От 2012 г. германските войници не участват в оглавената от ЕС военна операция «Алфея» за поддържане на безопасна и спокойна среда в Босна и Херцеговина, пише Telepolis. Но на фона на събитията в Украйна в Берлин се замислиха за възобновяване на мисията. Германският министър на отбраната Кристина Ламбрехт обяви възможността за изпращане на Бундесвера в региона, за да сдържи Русия, за която се твърди, че увеличава влиянието си там и подклажда конфликт.

 

Telepolis: "сдържане на Русия" - в Берлин се замислиха за възобновяване мисията на Бундесвера в Босна и Херцеговина

 

 

30 години Западът не успява да разреши конфликта в Босна и Херцеговина, пише изданието. Сега в Берлин реши да изпрати там Бундесвера, за да сдържи Русия, която уж увеличава влиянието си в региона и го дестабилизира.

 

Германският министър на отбраната Кристина Ламбрехт лично обяви възможното възобновяване на участието на германските войници — което приключи през 2012 г. — в оглавената от ЕС военна операция «Алфея». Тя пристигна в столицата на Босна и Херцеговина Сараево, за да разговаря с представители на босненското правителство и европейската мисия, пише авторът на статията Бернд Мюлер.

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа