Макрон ребрандира партията като Ренесанс за парламентарните избори

Макрон ребрандира партията като Ренесанс за парламентарните избори
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    07.05.2022
  • Share:

Центристката партия на Еманюел Макрон, La République en Marche, променя името си на Ренесанс, докато френският президент се опитва да спечели управляващо мнозинство в парламента за втория си мандат.


Ребрандирането на партията беше обявено точно когато трябваше да започне кампанията за парламентарните избори през юни. Макрон се надява да осигури парламентарно мнозинство срещу конкуренцията на нов съюз от леви партии, водени от Жан-Люк Меланшон, и крайно дясното на Марин Льо Пен, което се стреми да увеличи малкия си брой места.


Името Ренесанс означава „винаги избирам просвещението пред мракобесието. Политическите партии трябва да се преоткрият, за да продължат да съществуват", каза генералният секретар Станислас Герини на пресконференция в Париж. Групировката на Макрон преди е използвала името Ренесанс по време на кампанията си за избори за Европа през 2019 г.


Смяната на името също има за цел да помогне на партията на Макрон да спечели позиции в местната власт, което не успя да направи през последните пет години. „Това ще бъде партия на хората, отворена за гражданите и всяка експертиза е добре дошла, особено от местни избрани служители, които биха могли да се присъединят" каза Герини.


Макрон създаде политическото движение En Marche! (В движение) през 2016 г., когато беше министър на икономиката, като средство за кандидатурата му за президент през 2017 г. То беше класифицирано като „нито ляво, нито десно" и беше представено по това време като нетрадиционно. То използва собствените инициали на Макрон, EM, и имаше ръкописно лого, което беше с почерка на Макрон, без специфичен цвят, за разлика от твърдите цветове на старата партийна система. След това En Marche беше преименуван на La République En Marche – Републиката в движение – за парламентарните избори през 2017 г., когато Макрон спечели мнозинство.


На парламентарните избори следващия месец новата партия Ренесанс ще се обедини с две други центристки партии: традиционните си съюзници в партията MoDem, която подкрепи Макрон на президентските избори, както и новата партия Horizons, създадена от бившия премиер на Макрон, Едуард Филип. Те ще сформират коалицията Ensemble (Заедно).

Станете почитател на Класа