Пленени британци с молба Борис Джонсън да помогне за освобождаването им

Пленени британци с молба Борис Джонсън да помогне за освобождаването им
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    20.04.2022
  • Share:

Двама британски бойци, заловени в Украйна от руските сили, бяха показани по руската държавна телевизия с молбата им Борис Джонсън да помогне за освобождаването им, в драматична ескалация на пропагандната война.


На кадрите Шон Пинър и Ейдън Аслин призовават британския премиер да помогне за освобождаването им, като в замяна на това Украйна да освободи прокремълския политик Виктор Медведчук. Не е ясно колко свободно двамата мъже могат да говорят във видеото, което беше излъчено по държавната телевизия "Россия 24" в понеделник.


По същото време, когато Русия излъчи кадри на двамата британци, външното разузнаване на Украйна пусна видео на „тъмния принц" на украинската политика Медведчук, който също поиска да бъде разменен. В призива си към Владимир Путин и Владимир Зеленски, Медведчук поиска да бъде заменен със защитниците на обсадения град Мариупол – където са били базирани Пинер и Аслин преди залавянето им – и да бъде разрешено на всички цивилни да напуснат.


Кадрите бележат сериозна ескалация на пропагандната война между Русия и Украйна и това е първият път, когато публично се предлага размяна на пленници между двете страни. Централното участие на двама британски бойци ще окаже натиск върху Джонсън да се намеси.


Свързахме се с Министерството на външните работи на Обединеното кралство (FCDO) за коментар. „FCDO предоставя подкрепа на семействата на мъжете през последните дни, но има ограничени възможности да събира информация или да предоставя консулска подкрепа на място в Украйна", гласи техният коментар.


Пинер и Аслин, на 28 години, изглеждаха уморени, откакто бяха заловени, докато защитаваха град Мариупол миналата седмица.


Медведчук е ключов съюзник на Путин. Той беше поставен под домашен арест миналата година, за да бъде обвинен в държавна измяна и финансиране на тероризъм, което той отрича. Той избяга няколко дни след началото на руската инвазия през февруари, но по-късно беше заловен от Украйна.

Станете почитател на Класа