Какво би означавала за ЕС евентуална победа на Марин льо Пен

Какво би означавала за ЕС евентуална победа на Марин льо Пен
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    18.04.2022
  • Share:

Марин льо Пен не можеше да бъде по-ясна: „Не искам да напускам ЕС. Това не е моята цел", каза тя. Но много от това, което тя иска да направи – по отношение на икономиката, социалната политика и имиграцията – предполага нарушаване на правилата на ЕС, а евентуалното й пристигане в Елисейския дворец следващия уикенд може да се окаже пагубно за 27-членния блок.


Льо Пен е отхвърлила предишните си обещания да извади Франция – член-основател на ЕС, втората по големина икономика и половината от жизненоважния френско-германски двигател, който я задвижва от създаването й – от единната валута еврото и от блока. ЕС дори не фигурира поименно сред дузината ключови теми от предизборната програма на Льо Пен. Много от нейните конкретни политически предложения обаче явно противоречат на задълженията за членството в ЕС.


Опонентите и коментаторите нарекоха стратегията й „Frexit във всичко, освен името": подход, който, макар че може вече да не цели изваждането на Франция от блока, се стреми да го прекрои фундаментално и това може да доведе до парализиращо противопоставяне с Брюксел.


„Нейната суверенистка, протекционистка, националистична програма напълно би противоречила на френския ангажимент за европейска интеграция и включва предложения, които са в пълно нарушение на договорите, към които Франция се е присъединила", каза Паскал Лами.


Ключът към плановете на Льо Пен е ранен референдум относно предложения Закон за гражданството, идентичността и имиграцията, който ще промени конституцията, за да позволи национален приоритет на френските граждани в областта на заетостта, социалните обезщетения и обществените жилища – мярка, несъвместима с ценностите на ЕС и правила за свободно движение.


Същият референдум щял да установи „примат на националното право над европейското, за да позволи на Франция не само да контролира имиграцията, но във всяка друга област да съвмести европейския си ангажимент със запазването на националния си суверенитет и защитата на своите интереси".
Целта би била да се даде възможност на Франция да се възползва от „Европа à la carte", като избира части от законодателството на ЕС, което беше отхвърлено от 27-те по време на преговорите за Брекзит с Обединеното кралство.


Льо Пен също има за цел да възстанови граничния контрол върху вноса и хората, нарушавайки правилата на ЕС и Шенген, и едностранно да намали приноса на Франция към бюджета на ЕС – когато многогодишната финансова рамка на блока за 2021-2027 г. вече е фиксирана. По-нататъшните планове за намаляване на данъците върху основните стоки и горива биха нарушили правилата на ЕС за свободния пазар.


ЕС, какъвто съществува днес, е пренебрегващ народите и доминиращ над нациите, натрапчив и авторитарен блок, заключен в глобалистка, отворена идеология, която унищожава нашата идентичност", каза Льо Пен по-рано тази година.


Нейната визия , е за „Съюз на нациите, уважаващ народите, историите и националния суверенитет, чиито членове могат да предпочитат националния си бизнес при обществените поръчки и да възстановят постоянните проверки по границите си".


Льо Пен обеща да извади Франция от интегрираната командна структура на НАТО, изваждайки войските и оръжията от общото управление. В ЕС се притесняват, че Франция, водена от Льо Пен, също би осигурила сериозен тласък на национално-консервативните правителства в страни като Полша и Унгария, които отдавна оспорват върховенството на правото на ЕС и са в битка с Брюксел.


Докато някои евродепутати вярват, че институциите на ЕС и единният пазар ще продължат под председателството на Льо Пен, други са убедени, че това ще бъде краят на върховенството на закона, основан на ценностите на Европейски съюз.

Станете почитател на Класа