Китай затяга контрола, Шанхай с рекордни случаи на Covid

Китай затяга контрола, Шанхай с рекордни случаи на Covid
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    18.04.2022
  • Share:

Шанхай отчете рекорден брой симптоматични случаи на Covid-19 в събота, а други райони в Китай затегнаха контрола, като страната продължава своя подход за „динамично изчистване", който има за цел да премахне силно предаващия се вариант Omicron.


Икономическата зона на летището в Джънджоу, централна китайска производствена зона, която включва доставчика на Apple - Foxconn, обяви 14-дневно блокиране, коригирано според ситуацията с епидемията.


В северозападен Китай град Сиан призова жителите да избягват ненужни пътувания извън жилищните си комплекси и насърчи компаниите да накарат служителите да работят от вкъщи или да живеят на работното си място, след десетки инфекции с Covid този месец.


Град Суджоу, близо до Шанхай, заяви, че всички служители, които могат да работят от вкъщи, трябва да го правят, а жилищните комплекси и фирмените кампуси трябва да избягват ненужното влизане на хора и превозни средства. Той съобщава за повече от 500 инфекции при последното си огнище.


Самият Шанхай, който е в центъра на скорошния ръст на Covid в Китай, започващ в началото на март, отчете рекордните 3 590 симптоматични случая за 15 април, както и 19 923 асимптоматични случая. Броят на случаите в града съставлява огромното мнозинство от случаите в цялата страна, въпреки че повечето от неговите 25 милиона жители остават под карантина.


Политиката на Китай за "динамично изчистване" има за цел бързо да овладее спорадичните огнища, когато се появят. В събота коментар в официалния вестник People's Daily каза, че „подходът е най-добрият избор на този етап въз основа на настоящата епидемична ситуация в Китай".


Анализаторите казват, че широките прекъсвания на веригата за доставки вероятно ще доведат до забавяне на доставките за компании като Apple, и ще натежат върху темпа на икономически растеж на страната през тази година.


Китайската централна банка в петък вечерта намали размера на парите, които банките трябва да държат като резерви, с цел да смекчи рязкото забавяне на растежа, въпреки че съкращаването беше по-малко, отколкото се очакваше.

Станете почитател на Класа