Откриха холандска картина от златната епоха на стойност 5 милиона долара

Откриха холандска картина от златната епоха на стойност 5 милиона долара
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    18.04.2022
  • Share:

400-годишна холандска картина, типична за холандския златен век, на стойност към 5 милиона долара, бе открита в Нов Южен Уелс. Холандският златен век отразява ера от историята от около 1588 до 1672 г., когато холандската търговия, науката и изкуството и холандската армия са доминиращи в Европа.


Маслената картина от 17-ти век изобразява пищно сервирана маса, и се смята, че е дело на Герит Вилемз Хеда. Някои експерти обаче смятат, че това може да е сътрудничество с известния му баща, холандския майстор Вилем Клас Хеда, чиито произведения обикновено се оценяват в милиони долари.


Озаглавената „Натюрморт" творба наскоро беше открита в управляваната от Националния тръст на Австралия академия Woodford по време на проект за реставрация.


„Да намеря автентична картина от 17-ти век в моя склад в Националния тръст беше повече от вълнуващо, остави ме без дъх. Това е забележителна история на откритията, която ни отведе на пътешествие в продължение на няколко години, събирайки и потвърждавайки работата чрез експертни съвети и технологии. Намирането на подписа на художника бе шанс едно на милион", каза мениджърът на колекциите, Ребека Пинчин.


Националният тръст казва, че е възможно Алфред Феърфакс, племенник на Джеймс Феърфакс - основател на Sydney Morning Herald, да е донесъл картината в Уудфорд.


По това време колекционирането на произведения на изкуството е популярно за богатите, а холандските произведения на старите майстори били модерни.
Съобщението за откритието идва, точно когато Австралия и Холандия отбелязват 80 години пълни дипломатически и двустранни отношения, основани на международното право и търговия.


Картината „Натюрморт" ще бъде показана в академията „Уудфорд" като част от фестивала за австралийското наследство през 2022 г. на 14 май.

Станете почитател на Класа